Sport

Michael Phelps legyőzője lángossal készül Barcelonára

chad le clos (chad le clos, )
chad le clos (chad le clos, )

Chad Le Clos, a londoni olimpia 200 méteres pillangóúszásának dél-afrikai aranyérmese Hódmezővásárhelyen edzőtáborozik. Nagyon tetszik neki Magyarország, és nagyon szeretné megnyerni a vb-n a 100 és a 200 pillét is.

Ő volt a londoni nyári játékok egyik legnagyobb sztárja: megverte az amerikai űrlényt, Michael Phelpset, aki ráadásul imádott példaképe.

Most Bán Sándor úszóedzőnek (Risztov Éva nevelőedzője korábban dolgozott Dél-Afrikában is) köszönhetően Magyarországon készül a július végi-augusztus eleji barcelonai világbajnokságra.


Chad Le Clos Hódmezővásárhelyen
Fotó: Sport24/Dobos Sándor

Hány interjút adtál a londoni olimpia óta?

Hú, tízezret legalább. Na jó, annyit nem, de nagyon sokat. Már lassan egy év telt el a játékok óta, gyakran érdeklődnek.

Nem unod még?

Nem, élvezem. Ez mindenkinek jó, nekem is, a sportnak is, leginkább az úszásnak. Dél-Afrikában az úszásra kevesebb figyelem irányul, a foci, a rögbi és a krikett a legnépszerűbb. Jó, ha az emberek megismerik egy úszó történetét. Most vagyok itt másodszor, tavaly márciusban már jártam Magyarországon, most egy hosszabb időre érkeztem, két hétre.

Bejön?

Igen, nagyon, főleg az a pizzaszerű étel, amin tejföl és sajt van.

A lángos?

Lángos, igen. Csak utána nem szabad közeledni egymáshoz a fokhagyma miatt. Szeretem a várost, jó kapcsolatot sikerült kialakítanom a helyiekkel, klassz hely.

Ki tudod mondani a nevét?

Persze, Hózsmezsőaazsaaa. Hasonlít egy kicsit arra a városra (Durban – a szerk.), ahonnan származom, de ott állandó a nyüzsgés. Itt nyugodtan lehet fagyizni a főtéren, vagy biciklizni, a szép lányokban gyönyörködni. Otthon ez lehetetlen.

Korábban már nyilatkoztad, hogy jó barátságot ápolsz a magyar úszókkal. Ez mit jelent? Megisztok a versenyek után egy italt, tartjátok a kapcsolatot? Mit jelent egy ilyen barátság?

Igen, Cseh László, Gyurta Dani, Verrasztó Dávid, Biczó Bence nagy versenyzők, kedveljük egymást, 4-5 éve összefutunk a világeseményeken. Ha ők épp Dél-Afrikába jönnek, akkor a szabadidőnkben együtt lógunk, megmutatom nekik a tengerpartot, ilyesmi. Vagy például tegnap kellemeset beszélgettünk este, mert többen is itt készülnek a magyar nemzeti csapatból a városban.

Azt is említetted, hogy a magyar edzésmódszerek olyanok, amelyekért érdemes ideutazni, és amiért egy ilyen edzőtábor hasznos. Miben jók ezek a gyakorlások?

Az itteni edzések nagyon sokban hasonlítanak a mi edzéseinkre. Az évek alatt sokat tanultunk a magyaroktól, szerintem egyébként is szívós nemzetről van szó. Mint ahogy nálunk, itt is sok figyelmet fordítanak a vegyes úszásra és a pillangóra. Ha innen nézzük, akkor akár lehetnék magyar is. Mindenki a pillangóval és a vegyessel indít, Gyurta Dani is így kezdte, aztán mellen lett olimpiai bajnok. Ez egy nagyon jó alap, ha az ember fiatal, utána lehet specializálódni.


Sokat tanult a magyaroktól
Fotó: Sport24/Dobos Sándor

Hallottad, hogy Cseh László feladja a 400 vegyest Barcelonában, és a 200 pillangó lesz az egyik fő száma?

Igen. Ő egy nagyszerű versenyző, Athénban 19 évesen szerzett érmet, Pekingben három ezüstöt szerzett Michael Phelps mögött, és a londoni bronzérme is fantasztikus teljesítmény volt. Még mindig sok mindenre képes.

A legtöbben úgy tartják, hogy a legjobb úszók az Egyesült Államokban vannak. Nem gondoltál arra, hogy odaköltözz?

Nem, mert nagyon jó a kapcsolatom az edzőmmel, Graham Hillel. tizenhárom éve együtt dolgozunk. Túl nagy váltás lenne, és igazából sosem akartam elhagyni a hazámat.

Michael Phelps a példaképed, ezt mindig kihangsúlyozod. A minap születésnapi üdvözletet küldtél neki a Facebook-oldaladon. Miért tartottad ezt fontosnak, hiszen vélhetően ő nem tesz majd így.

Igen, ez elképzelhető, de nem is várnám el. Igazából úgy nőttem fel, hogy néztem, ahogy sorra nyeri a világversenyeket, az olimpiai aranyakat. Követem az életét, amely megváltoztatta az enyémet is. Nagyon sokat tett a sportért, értem, az úszásért.


Le Clos, Cseh László és Biczó Bence a debreceni országos bajnokságon
Fotó: MTI

Azt mondtad korábban, hogy Phelps megváltoztatta az úszást. Miben?

Abban, hogy egyre többen ismerték meg az úszást, az úszás adta lehetőségeket, és egyre többen kezdtek el úszni. Akármerre mész, ha azt mondod, Michael Phelps, mindenki tudja, kiről van szó. Ha azt mondod, Chad Le Clos, akkor nem fogják tudni.

Dél-Afrikában tudják.

Persze, tudják, mint ahogy Magyarországon is mindenki tudja, ki az a Cseh Laci vagy Gyurta Dani. Minden országnak megvannak a maga hősei, de Phelps valahogy mindenki fölött áll. Szeretnék hasonlítani rá, szeretném, ha tudnék hatni az emberekre. Ez nem egyszerű, mögötte ott állt egy nagy csapat. Ne feledjük, hogy 18 olimpia aranyat nyert, de „csak” 11-et egyéniben.


Chad Le Clos Londonban, a dobogó tetején
Fotó: AFP

Mondhatjuk, hogy te vagy most Dél-Afrika legnépszerűbb sportolója?

Lehetséges, nem tudom. Tavaly én lettem az Év sportolója, az emberek szavaztak, jó érzéssel töltött el, vagy a Google-ben is rám kerestek legtöbbször. Ez nagyon jólesett.

Édesapáddal nagyon különleges a kapcsolatod, szintén a Facebookot tudom említeni, rengeteg a közös kép, mindegyiken mosolyogtok. Milyen ez a kapcsolat?

Mindenben támogatjuk egymást, ez az alapja gyerekkorom óta. De ugyanez a helyzet az öcsémmel, a nővéremmel és a bátyámmal is. Nagyon összetartó család vagyunk. Ha a testvéremnek focimeccse van, mindannyian ott szurkolunk, vagy a nővérem meccsén ugyanígy. Ő a legklasszabb apa a világon, az biztos.

Majdnem focista lettél, korábban a Manchester Unitedben szerettél volna játszani. Miért hagytad abba?

Azért, mert az úszásban láttam a jövőmet, a fociban nem. Érdekes, mert nagyon nehéz volt a döntés, és még utána is évekig jobban szerettem a focit, mint az úszást. Voltak sérüléseim is, de a döntő ok az volt, hogy jobban el tudtam magam képzelni a medencében, mint a füvön.

Szerinted jó választás volt David Moyes a United élére?

Ez majd elválik, mindenki nagyon izgatott, én is. Nehéz lesz Sir Alex Ferguson közelébe is kerülnie.

Mit vársz magadtól Barcelonában?

Nagyon szeretném megnyerni a 200 pillangót, de nem vagyok még csúcsformában, és igazából az olimpia lesz a végső cél. Szóval megnyerni a 100 és 200 pilangót extra jó lenne, maradjunk annyiban, hogy szeretném a lehető legjobbat nyújtani.

Chad Le Clos

1992. április 12-én született Durbanban, a Dél-Afrikai Köztársaságban.

A londoni olimpián aranyérmes a 200 méteres pillangóúszásban, ezüstérmes 100 méteres pillangóúszásban.

2010-ben a rövidpályás világbajnokságon 100 és 200 méteren is aranyérmes.

A Brit Nemzetközösségi Játékokon 2010-ben 200 pillangón és a 400 méteres vegyes úszásban aranyérmes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik