Sport

Jön a vívó-Eb, jönnek a magyar érmek

vívás (vívás, )
vívás (vívás, )

Ebben az évben minden korosztályban, így a felnőttek közt is aratnak a magyar vívók, tehát jó eséllyel folytatódik a sor a vasárnap kezdődő zágrábi Európa-bajnokságon.

„Ha máshová hívnának, nem biztos, hogy elmennék” – viccelődött a vívóválogatott csapatbemutató sajtótájékoztatóján Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki nem csak ebben a minőségében volt jelen az eseményen.

„Nagyon szívemhez nőttek a versenyzőim, akiktől még a MOB-tisztújítás után megkérdeztem, szeretnék-e, ha tovább folytatnánk a közös munkát. Ez végül így lett” – így Szabó, akinek két tanítványa is indul az Európa-bajnokságon.

A szakember szerint egyébként az Eb-nek ma már nincs olyan jelentősége, mint a világbajnokságnak, amelyet idén Budapesten rendeznek augusztus 5-től. Erre hangolódnak már a válogatottak, ez nem is kérdés, az Eb egy nagy főpróba lesz, szakmai értelemben persze.

Merthogy a szervezést, a közönséget tekintve a budapesti vb teljesen más lesz, mint a horvátországi esemény. Csampa Zsolt, a szövetség elnöke elmondta, már elővételben elfogyott a bérletek 15 százaléka, és ez egy nyári esemény kapcsán felettébb biztató.

„Telt ház lesz reményeink szerint a világbajnokságon, de Zágrábban biztosan nem, mert az Eb-t a 16 ezer fős kézilabdacsarnokban rendezik meg. Kicsi az esély arra, hogy a horvát vívófanok ezt megtöltik” – mondta mosolyogva Szetey András, a hazai vb sajtófelelőse.

A vívás elkötelezett támogatójaként a West End ügyvezetője, Prosits Attila csak ennyit mondott: „Meg kell értenie a magyar társadalomnak, hogy a vívás egy magyar ügy, a vb pedig biztosan egy olyan esemény lesz, amely megmozgatja az országot.”


Szász Emese a csapat egyik legrutinosabb tagja
Fotó: Sport24

Ami a magyar válogatottat illeti: meglehetősen színes a csapat, ott van benne a már az 1996-os atlantai olimpián bronzérmet szerző, elnyűhetetlen Imre Géza, a szintén párbajtőröző, hétszeres Európa-bajnok Boczkó Gábor, a női párbajtőrözők rangidőse, a vb-ezüstérmes Szász Emese, a női tőrözők között már anyukaként induló Mohamed Aida és Knapek Edina, vagy épp a férfi tőrözők között a két testvér, Szabados Kristóf és Szabados Gábor, na és persze az olimpiai bajnok kardozó, Szilágyi Áron.

A kardozó Varga Dóra Yorkban, a párbajtőröző Révész Júlia Anna Londonban él, de így is a válogatott rendelkezésére állnak.


Szilágyi Áron és Gémesi Csanád
Fotó: Sport24

A magyar vívók az idei korosztályos világesemények mindegyikén szereztek legalább egy aranyat és további érmeket, a hétvégén a lengyelországi U23-as Eb-ről a mieink 1 arany-, 1 ezüst- és 2 bronzérmet hoztak haza. Remek a mérlege a felnőtt világkupákon is a mieinknek, a női párbajtőrcsapat például a szezont a 18. helyen kezdte a világranglistán, most meg a 8. helyen állnak.

De ott van Szilágyi Áron, aki a világkupákon egy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett egyéniben, csapatban pedig a kardozók két arany- és egy ezüstéremnél tartanak.

Jó, vagy inkább remek előjelek a zágrábi Eb és az augusztusi budapesti vb előtt.

A magyar Európa-bajnoki keret:

Női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Varga Krisztina. Vezetőedző: Kreiss Gábor

Női kard: Benkó Réka, Varga Dóra, Várhelyi Anna, Márton Anna. Vezetőedző: Gárdos Gábor

Női párbajtőr: Szász Emese, Révész Júlia Anna, Budai Dorina, Antal Edina. Vezetőedző: Kovács Iván

Férfi tőr: Szabados Kristóf, Szabados Gábor, Széki Bence, Mazza Lorenzo. Vezetőedző: Szlovenszky István

Férfi kard: Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szathmári András, Gáll Csaba (csapatban). Vezetőedző: Somlai Béla

Férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter. Vezetőedző: Udvarhelyi Gábor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik