Sport

A Fradi és a közgépes csapatok a Szerencsejáték Zrt. kiváltságosai

Több mint félmilliárd forintot utalt át sporttámogatás céljából az állami cég.

A teljes egészében állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. 598 millió forintot fordított közvetlen sporttámogatásra – írja a vg.hu oldal.

A legtöbb pénzt, 250 millió forintot a Ferencváros kapta, amelynek elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója.

Ugyancsak nagyon sok pénzt kapott a vitorlázó Fa Nándor cége, a HT HAJÓ Innovációs Zrt. is. A 60 éves Fa éppen most dolgozik új projektjén, amelynek keretében visszatérne a profi vitorlázók világába.

Jelentős összeget kapott a Pick Szeged férfi-kézilabdacsapata is, ezt a klubot (melynek tulajdonosa Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója) régóta támogatja a cég, körülbelül 30 millió forinttal, ami az összköltségvetés 4-5 százaléka.
Milliókat kapott a Sopron férfi-kosárlabdacsapata is és félmilliót a Pécs férfi-kosáregyüttese, figyelmre méltóbb viszont két szolnoki klub dotálása.

A Szolnoki Dózsa-Közgép férfi-vízilabdacsapata és a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata is kapott pénzt az Szrt-től, mindkét csapat Nyerges Zsolt személyéhez köthető, ő a Közgép Zrt. elnöke.

A Szerencsejáték Zrt. 40 millió forintot adott 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottságnak, és 5 milliót a HGS Reklám Marketing és Rendezvényszervező Kft.-nek a Csók Tenisz elnevezésű rendezvényért.

A támogatott csapatok helyezései:

Ferencváros (labdarúgás): 5. hely
Szolnoki Olaj (kosárlabda): 2. hely (kupában: 2. hely)
Szolnoki Dózsa-Közgép: 2. hely
Sopron (kosárlabda): 9. hely
Pécsi VSK (kosárlabda): 8. hely

A vg.hu oldalnak az SzZrt. elmondta, szponzorálási, támogatási kérelmet csak postai úton, aláírva fogadnak el Szentpétery Kálmán vezérigazgató úrnak címezve. A kérelmek elbírálásában a vezérigazgatót a független szakértőkből álló Társadalmi Tanácsadó Testület segíti javaslataival a társaság hatályos Támogatási Szabályzata alapján. A végső döntést a vállalat vezérigazgatója hozza meg.

A játékadóból egyébként a Szerencsejáték Zrt. 6,221 milliárdot adott a magyar sportnak, 2010-ben ez 4,5 milliárdot míg 2011-ben 4,7 milliárd forintot jelentett.

A közvetlen támogatások közé tartozik a sorsolásos szerencsejátékok játékadójának 12 százaléka, a Tippmix és a Tippmax játékadójának fele, valamint a Totó és a Góltotó játékadója teljes egészében a hazai sportéletet támogatja. Az Ötös lottó játékadóösszegének 90 százalékával a Nemzeti Kulturális Alap, a Hatos lottó játékadóösszegének 80 százalékával a Magyar Nemzeti Filmalap jogosult gazdálkodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik