Sport

Bottal üthették Vajda Attila nyomát

Eredmények és vélemények a Maty-éri kajak-kenu világválogatóról.

Szombat délután a kenusoknál C-1 1000 méteren Vajda Attila, 200 egyesben Lantos Ádám, 200 kenu párosban pedig a Lantos, Nagy egység nyert. Férfi kajakban az 1000 méter után 500 egyesben is győzött Dombvári Bence, ugyanígy K-2 500 méteren a Dombi-Kökény páros, akik szintén dupláztak.

 

Vajda Attila 2011-es formában versenyez. C-1 1000 méteren nagyon meggyőzően ment már az előfutamban is, a döntőben pedig az utolsó 300 méteren megindult, olyan „vajdaattilásan”, és a többiek csak bottal ütötték a nyomát.

Pedig a második helyen befutó Vasbányai Henrik is jó hétvégét fogott ki, tegnap kivívta magának az Eb indulás jogát 1000 párosban Mike Róberttel, ma pedig ezüstérmet szerzett Varga Dávid előtt, nem beszélve arról, hogy 2 hete háromszor állhatott dobogóra a szegedi világkupán.

„Nem volt könnyű, nagyon elfáradtam – mondta a döntő után Vajda Attila, aki a világkupa óta eltelt 2 hétből egyet betegen töltött. – Örülök neki, hogy a fiatalok egyre nagyobb csatára kényszerítenek a válogatón, a világ legjobbjai ellen való felkészülésben ez sokat segít. Az idei világversenyeken be akarom bizonyítani, hogy újra számolni kell velem, még évekig szeretnék jó eredményeket elérni és ezzel öregbíteni az ország és Szeged városának jó hírét.”

Női K-1 1000 méteren Medveczky Erika ért először célba, és azzal a lendülettel sírva is fakadt örömében. Több jó nevű riválist győzött le, mögötte Zur-Fazekas Krisztina lett a második és a fiatal Farkasdi Ramóna a harmadik.

„Másfél év feszültsége jött belőlem ki, miután a célba értem – mondta Medveczky Erika az eredményhirdetés után még mindig a könnyeivel küzdve. – A tavalyi év nem jött nekem ki jól, az MTK szakosztály feloszlása után visszatértem nevelőegyesületemhez, a KDSE-hez, ahol nem igazán tudok lányokkal edzeni, de ez az eredmény most igazolja, hogy jó úton járok. Szeretnék az Eb után a világbajnokságon is indulni K-1 1000 méteren, alapvetően erre a számra készültem, ha sikerül másban is rajthoz állnom a világversenyen, az már csak hab lesz a tortán.”

Az ezer egyes után K-1500 méteren is nyerni tudott Dombvári Bence, aki így akár ebben a számban is rajthoz állhat Montemor-o-Velhoban, az Európa-bajnokságon, mögötte a sprinter Dudás Miklós lett második, Németh Ádám pedig a harmadik.

C-1 200 méteren Lantos Ádám volt a leggyorsabb Nagy Péter és Horváth Gábor előtt. A győztes már járt Montemor-o-Velhoban, tavaly bronzérmes lett ott az U23-as Eb-n. Lantos Ádám egyre magabiztosabb a felnőttek között is, erős mezőnyben lett ötödik a világkupán, ma pedig viszonylag simán nyerte az első válogatót.

„Jó formában érzem magam, szeretnék a döntőbe kerülni az Európa-bajnokságon és becsületesen felkészülni a második válogatóra is. A nemzetközi mezőny nagyon erős, kell még tapasztalatokat szereznem, de erre kiváló lehetőséget kínál az Európa-bajnokság.

Néhány perccel az egyes eredményhirdetés után párosban győzött Lantos Ádám győri csapattársával, Nagy Péterrel a szegedi duó, vagyis Horváth Gábor és Bozsik Attila előtt.

Az 500 méteren szerzett ezüstérem után női K-2 1000 méteren a dobogó tetejére állhatott a Kárász Anna, Vad Ninetta duó, így eldőlt, hogy párja után Ninetta is bekerült az Európa-bajnokságon rajthoz álló válogatottba.

A férfi K-2 500 méteres számot a világ jelenlegi legjobb kajakpárosa, az 1000 páros olimpiai-, és Európa-bajnoki címvédője, a Dombi, Kökény duó nyerte. Fantasztikusan ment alattuk a hajó a rövidebb távon is.

„Hirtelen jött ötlet volt, hogy rajthoz álltunk 500-on is, hiszen alapvetően egész évben az 1000-re készülünk – mondta Dombi Rudolf. – Nem tudom, hogy az Európa-bajnokságon el tudunk-e indulni mindkét távon, de örülök neki, hogy megmutattuk, mennyire jó páros a miénk.”

A női kenu párosok 500 méteres versenyszámában Takács Kincső és Lakatos Zsanett közel 5 másodperccel nyert a második helyezett egység előtt, így ők is bekerültek az Eb-re utazó válogatottba.

Az első válogató vasárnap további 10 felnőtt döntővel zárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik