Sport

Érik a magyar érem a karate-Eb-n

karate (karate, )
karate (karate, )

Öt magyar sportoló is a bronzéremért küzdhet szombaton a budapesti karate Európa-bajnokságon.

A káposztásmegyeri Jégcsarnokban telt ház előtt zajló Eb-n a női plusz 68 kilogrammos kategóriában a magyar karatés az egyenes ágon a montenegrói Konjevic, a walesi Carey és a cseh Krejcova legyőzésével került tovább, a legjobb négy között azonban a svájci Cargill megállította. A harmadik helyet még megszerezheti Bartha Nikola, ha megnyeri szombati mérkőzését.


A képre kattintva galéria nyílik
Fotó: MTI

Hasonlóra van még esélye a 68 kilós Metzger Sandrának, aki a 16 közé jutásért a szlovén Pusnikot, a következő fordulóban pedig a portugál Almeidát is legyőzte. A négy közé jutásért a korábbi U21-es Európa-bajnok 1-0-ra kikapott Burucutól, de mivel a török lány bejutott a döntőbe, Metzger a vigaszágon folytathatta, ahonnan továbbjutott.

A férfiak versenyében a 67 kilogrammos S. Kovács Ádám – aki másfél éves kihagyás után a hazai kontinensviadal miatt tért vissza – igazolta, hogy nem véletlenül ő a legeredményesebb alakja a magyar karate 40 éves történetének. A 32 éves, többszörös vb- és Eb-érmes versenyző három – a horvát Soic, az örmény Ohanján és az azeri Agalarzade ellen aratott – győzelmet követően csupán a döntőbe jutásért kapott ki, mégpedig a tavalyi Európa-bajnok francia Rolle-tól, de így is a bronzéremért léphet küzdőtérre szombaton.

Az S. Kovácshoz hasonlóan hosszú kihagyás után visszatérő Tóth Beatrix, aki az 55 kilóban korábban többször nyert már Eb-bronzot, előbb legyőzte a szerb Prekovicot, a német Bitschet, majd a montenegrói Mirkovicot is, a döntő küszöbén azonban a török Yenen már útját állta. Így a harmadik helyért küzdhet meg szombaton.

A bronzmeccs lehetőségét kivívta még Virág András is. A 75 kilogrammos mezőnyben induló magyar fiú két győzelmet aratott a vigaszágon, így szombaton újra tatamira léphet.

Pénteken – délelőtt 10 órától – újabb selejtezők következnek az Eb-n: mind a női, mind a férfi csapatok formagyakorlatban és küzdelemben mutatják meg, mit tudnak. A magyarok – a női formagyakorlatokat kivéve – valamennyi kategóriában szerencsét próbálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik