Sport

Kulcsár saját zsebből is fizet az olimpikonoknak

A barcelonai olimpián csapatban még diákként ezüstérmet szerző vívó saját bőrén tapasztalta, hogy mennyire nehéz az átmenet a „civil életbe”.

A BOM a Magyar Sportért Alapítványt azért hozták létre, hogy támogassa azokat az olimpiai kerettagokat, akik a kiemelkedő sportteljesítményük mellett egyetemi, főiskolai, vagy szakmát adó képzésben vesznek részt. Arról hogy kiket, és mekkora összeggel segítenek az alapítvány szakmai bizottsága tesz javaslatot ,a végső döntést pedig kuratórium hozza meg – derül ki a sportgeza.hu cikkéből.

A kuratórium elnöke Szalay-Berzeviczy Attila, tagjai: Dér Tamás, Lantos Csaba, Nagy György, Gecser Ottó, Nyúl Sándor, Kulcsár Krisztián, Siegler Konrád, Straub Elek és Vahl Tamás. A kurátorok az alapítói összeg mellett évente mecénásként is támogatják az alapítványt.

Terveink szerint már az első évben is legalább tíz-tizenkét ösztöndíjasunk lesz” – mondta a lapnak Kulcsár Krisztián. Ez nagyságrendileg havi százezer forintot jelenthet a kiválasztott sportolóknak.

Kulcsár Krisztián számára sem ismeretlen a probléma. Ő 1992-ben még egyetemistaként szerepelt az ezüstérmes magyar párbajtőrvívó csapatban. Tizenkét évvel később újabb ezüsttel gyarapíthatta gyűjteményét, ekkor már banki főosztályvezetőként dolgozott. Pár éves szünet után 2007-ben világbajnok lett, 2008-ban az olimpiáról hazaérkezve másnap már a bankba hívta a kötelesség.

Bizonyos sportágakban eleve könnyebb az érvényesülés már a sportolói karrier alatt is, illetve a felkészülés a sport utáni időszakra. Ezzel együtt nem csak láttam, hanem a saját bőrömön is tapasztaltam, mennyire nem egyszerű a civil életbe történő átmenet. Amíg sportolsz, addig az ajtók megnyílnak, támogatnak, szeretnek. Aztán amikor ennek vége, akkor egy ismeretlen világban állsz magányosan” – fogalmazott Kulcsár Krisztián.

Arról, hogy mennyire nehéz az élsport után megtalálni a boldoguláshoz vezető utat nem is olyan régen vallott az 1992-ben, Barcelonában a női négyesben diadalmaskodó Czigány Kinga.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik