Sport

Hősök: elképesztő győri meccs után BL-döntő

győr (győri audit eto, győr, görbicz anita)
győr (győri audit eto, győr, görbicz anita)

A világtörténelem egyik legnagyobb kézilabdameccsét játszotta a magyar csapat, kikapott, de továbbment a Valcea ellen!

Eredmény – női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő, 2. mérkőzés:

Győri Audi ETO – Olthcim Valcea 24-25 (10-14)

Győri Audi ETO KC: Lunde (kapus), Amorim 2, Görbicz 3 (3), Hornyák D., Korsós, Kovacsics 3 (3), Lekic 3, Löke 5, Orbán A., Radicevic 4, Rédei-Soós 2, Sirián, Szepesi 1, Tervel. Vezetőedző: Ambros Martin

Oltchim Valcea: Ungureanu, Navarro (kapusok), Barbosa 4, Bradeanu 1, Bulatovic 3 (1), Curea, Farcau, Jovanovic 1, Manecharova 4 (1), Manea 5, Meirosu 1 (1), Nechita 1, Pineau 4. Vezetőedző: Jakob Vestergaard

Kiállítások: 8, ill. 12 perc

Hétméteresek: 6/5, ill. 4/3

Továbbjutott a Győr 48-47-es összesítéssel.

Ambros Martin, a Győr vezetőedzőjének nyilatkozata: „Hihetetlen, ami ezen az estén történt velünk. Nagyon nehéz meccs volt, köszönjük a szurkolóknak a biztatást, hogy ilyen miliőt teremtettek. Idegesek voltunk, kapkodtunk, nem játszottunk jól, a feladatunkat szívvel tudtuk megoldani.”

Káprázatos kézilabdaélményben volt része annak, aki végigkövette ezt a mérkőzést. A román Valcea fantasztikusan játszott, teljesen hatástalanította a magyar támadásokat, így a Győrnek végig futnia kellett a vendégek után.

Sőt, több volt ez annál, hiszen hat góllal is vezetett a pénzügyi nehézségei miatt élet-halál meccset vívó Valcea. De a meccs hajrájára a sorozatban 13 meccset nyerő magyar együttes hihetetlen védekezést mutatott be, és a végső szakaszt 6-1-re nyerte meg.

A magyar csapat 24-22-re nyerte az első meccset, így amikor 24-19-re a románok vezettek, már nem kaphattak több gólt, és fel is kellett jönniük minimum kettőre, hogy továbbmenjenek. És megcsinálták. Megcsinálták, így olyan bravúrt hajtottak végre, amely a kézilabda BL történetében szinte biztos, hogy példátlannak mondható.

A győriek tavaly idegenben szerzett kevesebb góllal kaptak ki a BL döntőjében, most visszakaptak valamit a sorstól. Kikaptak, de összesítésben egy góllal jobbnak bizonyultak a BL-győzelemre is esélyes román csapatnál.

Élő, szöveges közvetítésünk az alábbiakban olvasható.

BAJNOKOK LIGÁJA DÖNTŐBEN A GYŐR!!!

56-60. PERC: RADICEVIC, 22-24, MECCSNULL! Hihetetlen ez a két csapat. Bulatovic lövését Haraldsen védte. Három és fél perccel a vége előtt győri belemenés, majd jó védekezés, román lépéshiba. Belülvédekezésért hetest kapott a Győr kettő perc 6 másodperccel a vége előtt. Kovacsics állt oda, BELŐTTEEEEEE, 23-24! Továbbjutásra állt a Győr. Bulatovic azonnal belőtte, 23-25. Egy perccel a vége előtt támadoptt a győri csapat, gólt kellett lőni, Löke belőtte – 24-25!!!!!!!!!! Elvesztette a labdát a Valcea!! VÉÉÉÉÉÉGEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

51-55. PERC: Szepesi gólja nyitotta az utoló tíz percet, 18-23. Nem adta meg a Valcea nekünk azt az örömöt ekkor, hogy reménykedni kezdjünk, Barbosa 18-24. Kovacsics hetese csökkentette a hátrányt, 19-24. Haraldsen védése után Löke rohan meg, 20-24. Hat perccel a vége előtt labdát szerzett a Győr. Lekic kapufa után Radicevic góóóóóóóóóllllll! 21-24, 5 és fél perccel a vége előtt!!! Pineau is eladta, felrobbant a Veszprém Aréna!

46-50. PERC: Manecharová, 16-20, tisztán, nagyon tisztán lőtt gólt. Lökének sem ment, ólomlábakon mozgott a Győr, és nagyon görcsbe rándult. Mivel 24 gólt lőtt a Győr idegenben, vészesen közeledett az a szituáció, hogy iksznél már a románok lehettek jobbak. Meg anélküli is: Pineau 16-21! Jelzésértékű: Görbicz hetesét Navarro megfogta a 48. percben… Bulatovic meg belőtte, eldőlni látszott – 16-22. Időt kért Martin, többször ezután már nem tehette. Löke szerzett gólt, majd emberelőnybe került az ETO. 17-22! Amorimot is kiszórták aztán, Meirosu meg belőtte a hetest, 17-23!

41-45. PERC: Időt kért a románok edzője a 40. perc végén. Passzívvá vált a következő győri akció, majd Bulatovic lőtt gyengén, és Lekic is. Barbosa nem… 15-19, nagyon rosszul játszott a Győr. Ambros Martinnak ismét idő kellett kérnie. 46 százalékkal védett ekkor Haraldsen, 53-mal Navarro. Lekic lövését könnyen védte a spanyol kapus. Jovanovic tartott rá Amorim kezére, kettő percig emberelőnyben játszott a Győr. Radicevic használta ki, éppen – 16-19!

36-40. PERC: Löke, dühből is, 13-17! Katerina Bulatovic lerántotta Lökét, kettő perc lett a jutalma. Navarro megfogta Görbicz lövését, így a 38. percet is kényelmesen kezdhette a Valcea. Radicevic nagyon fontos gólt lőtt aztán – 14-17! Két labdát is aldott a román csapat ekkor, Amorim is, Barbosa büntetett – 14-18! Eladott labdák, eladott labdák, eladott labdák… Kovacsicsra nem lehetett panasz, hetest harcolt ki a 40. percben: Görbicz belőtte – 15-18!

31-35. PERC: Magyar góllal indult a második félidő, amelyre Manea válaszolt – 11-15. Újabb győri labdaeladás, Manecharova meg belőtte, 16-11-re ment el a román alakulat, borzasztó volt ekkor a szituáció. Radicevic harcolt ki hetest a 35. percben, Görbicz belőee, 12-16! Barbosa szélről bevágta, majd a blokk jól működött a Valceánál.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK – 10-14, ODA!

26-30. PERC: Rédei-Soós szép csel után talált Navarro kapujába, maradt az egy gól –10-11! Meirosu hetesével állt vissza a mínusz kettő – 10-12, majd Lekic sorfalba lövése után Jovanovic bombagólt szerzett – 10-13! Nem ment a Győrnek, pontatlanok voltak a támadásbefejezések. Manea is betalált, Jovanovic sajnos jó csere volt – 10-14! Navarro bravúrt bravúrra halmozott, az utolsó pillanatokban aztán időn túli szabaddobás következett, Lekic a sorfalba lőtte – 10-14 a félidő.

21-25. PERC: Időt kért Vestergaard edző a 21. percben. Nem volt szerencséje a Győrnek aztán, Pineau-hoz pattant a labda Haraldsenről, aztán viszont Kovacsics válaszolt – 8-10! Pokoli küzdelem volt a pályán! Lekic elkapta a fonalat, ez nagyon üdvözlendő tény volt, 9-10 volt az állás a 24. percben. Pineau bombasztikusa góllal zárta a 25. percet – 9-11.

16-20. PERC: Görbicz kapufával jelentkezett, majd góllal a Valcea – 4-7, időt kért Ambros Martin. Sajnos ezután is jól védett Navarro. Amorim két alkalommal is elsiettette a támadást, sőt, 4-8-nál a brazilt ki is állították. Az biztosan látszott, hogy a Valceának tényleg élet-halál ez a meccs – gazdasági szempontból is. Lekic tört meg egy nagy csendet, majd eladta a labdát a román alakulat, Löke beállóból betalált – 6-8! Manecharova sajnos szép ejtéssel jelentkezett aztán, Lekic meg talpról – 7-9!

11-15. PERC: 6-3 volt a Valceának, Manea, ismét. Meirosu kapott aztán két percet, kapkodás, sok szabálytalanság jellemezte a meccset. Görbicz hetessel zárkózott – 4-6! A Győr keményebb védekezésre váltott ekkor, jól működött a blokk is. Nem nagyon fújtak a Győrnek a szerb bírók egyébiránt. Lekic kapufát lőtt, neki nagyon nem ment az első meccsen. A 14. perc elején Radicevicet állították ki, és hetest is kapott a Valcea. Haraldsen megfogta Bulatovic hetesét!!! Navarro is helyén volt Görbicz lövésénél.

6-10. PERC: 1-3, Manea, Görbicz lőtte a sorfalba előtte a labdát. A 6. percben Pineu-t állították ki a szerb játékvezetők, Amorim azonnal kihasználta az emberelőnyt – 2-3! A 8. percben Bradeanu óriási gólt ragasztott a győri kapuba -2-4! Maneát nem tudta tartani a magyar csapat, Görbiczet ki is állították a 9. perc elején, a hetest Bulatovic lőtte be – 2-5! Kovacsics Anikó harcolt ki hátrányban is hetest, bevágta – 3-5!

0-5. PERC: A Győr kezdte a mérkőzést! Haraldsen kezdett a magyar kapuban! Amorim vesztette el a labdát az első támadásnál, majd Nechita a lerohanás után betalált, majd rá is esik Haraldsen jobb lábára… 0-1! Rövid ápolás után visszament a magyar kapuba a norvég klasszis. A második magyar támadás sem volt jó. Amorim a 3. percben egyenlített – 1-1! Eladott labda után Manea ejtette át Haraldsent – 1-2, aztán Navarro védte Lekic lövését. Amorimra nagyon figyeltek a románok a meccs elején.

Egy válasz a román sajtó egy korábbi húzására ITT!

Most pedig a magyar himnuszt énekli a közönség. 4900 győri, 100 román drukker a Veszprém Arénában!

A BL himnusza szól.

Most mutatják be a játékosokat a Veszprém Arénában, fantasztikus a hangulat!

Hamarosan kezdődik a találkozó!

A Győr története során először nyert idegenben a Valcea ellen a Bajnokok Ligája előpdöntőjének első mérkőzésén, és így nagy lépést tett a döntőbe jutásért.

A 24-22-es bukaresti siker fő letéteményese Görbicz Anita, Eduarda Amorim és Kovacsics Anikó, na meg persze a kapuba  Katrin Lunde Haraldsen voltak.

A Győr egymás után a második évben juthat be a sorozat döntőjébe, tavaly idegenben lőtt kevesebb góllal bukta el a döntőt a Buducsnoszt Podgorica ellenében.

Most minden bizonnyal a Krim Ljubljana ellen kellene a döntőt vívni, hiszen a szlovén együttes szintén 24-22-es idegenbeli sikert aratott a norvág Larvik otthonában.

Ambros Martín, a Győr vezetőedzője így vélekedett a DigiSport kérdésére:

“Azok után, hogy idegenben megvertük a Valceát, számomra semmi más nem elfogadható, csak a győzelem. Hiszem, hogy csapatként jobbak vagyunk, és ezt meg kell mutatnunk holnap is.

Továbbá Veszprémben ötezer magyar szurkoló biztat majd bennünket, biztos vagyok benne, hogy szét fog robbanni a csarnok, és ezt a hatalmas erőt a saját javunkra kell fordítanunk. A szurkolóink nem érdemelnek mást, csak a győzelmet!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik