Sport

Budapesti világversenyek: közel egymilliárddal száll be a kormány

szekeres pál (szekeres pál, )
szekeres pál (szekeres pál, )

A Fővárosi Önkormányzat 60 millió forinttal támogatja az április és szeptember között Budapesten sorra kerülő nyolc világversenyt, amelyek között négy világbajnokság és két Európa-bajnokság szerepel.

Szentes Tamás főpolgármester-helyettes keddi sajtótájékoztatóján azt is közölte: minden feltétel adott ahhoz, hogy a fővárosban világszínvonalú sportrendezvényekre kerüljön sor.

„Ezek a versenyek hatással vannak a teljes budapesti sportéletre, amelynek finanszírozását jelentősen megemelte a városvezetés, az idén ugyanis közel 360 millió forintos támogatásban részesül a főváros sportja” – fogalmazott Szentes Tamás.

A sajtótájékoztatón Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány közel egymilliárd forintot fordít a budapesti világversenyek megrendezésére, s ez is jól mutatja, hogy az államirányítás stratégiai ágazatként kezeli a sportot.

„Mára olyan projektek valósultak meg Magyarországon, amelyek nemcsak itt, hanem szerte Európában nagy visszhangot kaptak” – jelentette ki Szekeres Pál, hozzátéve, hogy a sportlétesítmények rekonstrukciója nemcsak a versenysport, hanem a tömegsport szempontjából is lényeges.

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a MOB nevében köszönetét fejezte ki Budapestnek a világversenyek megrendezéséért, s azt mondta, biztos benne, hogy Magyarország jó házigazda lesz, a hazai győztesek pedig példaképpé válnak a fiatal sportolók szemében.

A fővárosban április 14. és 20. között divízió I-es jégkorong-világbajnokságra, augusztus 5-től 12-ig vívó-vb-re, augusztus 10. és 23. között férfikézilabda ifjúsági vb-re, szeptember 16-tól 22-ig pedig birkózó-vb-re kerül sor. Április 25–28. között Budapesten rendezik a cselgáncs Európa-bajnokságot, május 9. és 12. között pedig a férfi karate Eb-t. Május elején a 10–18 éves cselgáncsozók nyílt nemzetközi Budapest Kupáját, június 15-én pedig az atlétikai Budapest Open nemzetközi versenyt bonyolítják le a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik