Sport

Ösztöndíjprogram indult sportolóknak

BOM alapítvány (bom alapítvány)
BOM alapítvány (bom alapítvány)

Átalakulva, a továbbiakban alapítványként folytatja munkáját a BOM a sport és az oktatás támogatásával a Rio de Janeiró-i sikerekért és egy majdani budapesti olimpiáért.

A nyolc éve elindult civil szerveződés alapítvánnyá alakult át azzal a céllal, hogy magyar sportolók olimpiai felkészülését támogatva járuljon hozzá hazánk hagyományosan kiváló szerepléséhez az ötkarikás játékokon. A Nyúl Sándor, dr. Kulcsár Krisztián – világbajnok, olimpiai ezüstérmes vívó és Szalay-Berzeviczy Attila kezdeményezésével létrejött, 35 millió forinttal induló alapítvány első lépésként egy ösztöndíjprogramot indít a sportolói karrier mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató olimpiai kerettagok részére.

A szervezet hosszú távú célkitűzése, hogy sportolóink minél eredményesebb olimpiai szereplésének támogatásán keresztül továbbra is elősegítse Magyarország egy későbbi, alkalmas időpontban történő jelentkezését a nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére. A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány így más eszközökkel, de a fő célt nem szem elől vesztve, a 2005-ben létrehozott BOM Egyesület szellemi utódjaként fog tevékenykedni, miután az alapítók az alapítvány bejegyeztetésével párhuzamosan megszüntették az egyesületet.

Szalay-Berzeviczy Attila, a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta: „A BOM Alapítvány szoros kapcsolatot fog ápolni az olimpiai sportágak szövetségeivel, valamint a felsőoktatási intézményekkel, mert csak így lehet sikeres az ösztöndíjprogramunk. Kifejezett szándékunk, hogy szövetségese és partnere legyünk a Magyar Olimpiai Bizottságnak.”

Nyúl Sándor kuratóriumi tag szerint fontos, hogy az országunknak megannyi dicsőséget szerző élsportolók az aktív éveik befejeztével sikeresen lépjenek ki a civil életbe és a munkaerőpiacra. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a sport és a versenyzés, valamint az olimpiára való felkészülés mellett továbbtanuljanak, nyelvtudást és szakmát szerezzenek.

Dr. Kulcsár Krisztián világbajnok és olimpiai ezüstérmes vívó pedig reméli, hogy a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány vonzó partnere lesz a magánszektor mindazon résztvevőinek, akik szívesen támogatnák egyszerre az oktatást és a sportot Magyarország újabb olimpiai sikereinek reményében.

A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány-ösztöndíj feltételei:

Az alapítvány egy ösztöndíjprogramot ír ki a 2013/2014-es tanévre az alábbi feltételekkel:

1. Olyan magyar sportoló jelentkezhet az ösztöndíjra az idei évtől, aki már olimpiai kerettagnak mondhatja magát, és aki tanulmányokat folytat vagy felvételt nyert valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe vagy szakmát adó továbbképzésbe.

2. Azon olimpiai sportágak sportolói jelentkezhetnek ösztöndíjra, amelyek sportági szövetsége előzetesen együttműködési megállapodást kötött a „BOM a Magyar Sportért” Alapítvánnyal. A sportoló jelentkezését az Alapítvány akkor tudja érvényesen befogadni, ha jelentkezését a sportági szakszövetsége támogatja.

3. A benyújtott jelentkezéseket az alapítvány sportszakmai bizottsága bírálja el. Az alapítvány rendelkezésére álló források függvényében a bizottság tesz javaslatot a kuratóriumnak arra vonatkozóan, hogy mely jelentkezők tanulmányát támogassa az alapítvány.

4. A kiválasztott sportolóval az alapítvány a soron következő olimpiáig köt szerződést, de versenyzői és tanulmányi teljesítménye alapján a megállapodást évente felülvizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik