Sport

Észak-Koreában járt a Féreg, az amerikai külügy bírál

harlem észak korea (harlem globetrotters, észak-korea, kim dzsong un, )
harlem észak korea (harlem globetrotters, észak-korea, kim dzsong un, )

Dennis Rodman a nemrégiben kísérleti atomrobbantást végrehajtó Észak-Korea vezetőjével nézte a kosarasok játékát Phenjanban.

Kim Dzsong Un, az elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára is megtekintette az amerikai gálakosarasok produkcióját Phenjanban.

Ahogyan arról írtunk, Dennis Rodman, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság korábbi játékosa négy napra utazott a kommunista országba, hogy népszerűsítse a sportágat, vele tartott a Harlem Globetrotters csapata is.

Ők végül az Észak-Koreai Testnevelési Egyetem csapata ellen játszottak bemutatómeccset a phenjani Rjungjong Dzsong Dzsu Jong csarnokban. Rodman egyébként nemcsak a kosárlabdát népszerűsítette, hanem az Egyesült Államok és Észak-Korea kapcsolatát is próbálta formálni a sport révén. Végül együtt szusizott Unnal

A phenjani repülőtéren, Pekingbe készülődve, Rodman elmondta: “lenyűgözte”, hogy az észak-koreaiak “ennyire becsületesek”. Hozzáfűzte, hogy Kim Dzsong Il – a jelenlegi vezető apja – és Kim Ir Szen, Észak-Korea alapítója “nagy vezetők voltak”.

A körülbelül 30 éves Kim Dzsong Unról pedig úgy nyilatkozott, hogy “büszke, hazája kedveli őt, nem kedveli, egyenesen szereti őt” – hangsúlyozta Rodman, majd hozzáfűzte, “tudják mit, én szeretem őt. Tényleg klassz srác.”

A pekingi repülőtéren Rodman már keresztülviharzott a rá váró újságírókon anélkül, hogy egy szava is lett volna hozzájuk.

Patrick Ventrell, az amerikai külügyminisztérium szóvivője Washingtonban nyilatkozva bírálta Rodman pozitív hangú állásfoglalását. “Az észak-koreai rezsimnek borzalmas az emberi jogi teljesítménye, lehetséges, hogy ott van a világon a legrosszabb emberi jogi helyzet” – fogalmazott.

Külön bírálta a phenjani rezsimet azért, mert “külföldi sportolókat és látogatókat traktál ahelyett, hogy saját népét táplálná”.

A szóvivő egyúttal megismételte: Washington azt várja Észak-Koreától, hogy betartja nemzetközi kötelezettségeit, és felhagy rakétakísérleteivel, valamint atomprogramjával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik