Sport

Rettenthetetlen Félix gyorsabban zuhant, mint hittük

Felix Baumgartner ( Felix Baumgartner)
Felix Baumgartner ( Felix Baumgartner)

Gyorsabban zuhant harminchét kilométeres magasságból Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló tavaly októberben, mint korábban közölték: a hétfőn nyilvánosságra hozott hivatalos mérési adatok szerint óránkénti 1357 kilométeres sebességet ért el, miközben szabadesésben száguldott a Föld felé.

A 43 éves salzburgi sportoló Új-Mexikó amerikai szövetségi állam fölött hajtotta végre világrekord-kísérletét. Az ugrás sikeres volt, ő lett az első ember, aki zuhanás közben átlépte a hangsebességet. Az akkor közölt adatok szerint 1342,8 kilométeres maximális sebességet ért el, ami 1,24 Machnak felel meg, és nagyjából 265 kilométer/órával haladja meg a hangsebességet. A mostani eredmény 1,25 Machot tesz ki.

Baumgartner az új-mexikói sivatagból szállt fel egy 55 emelet magas héliumballonon függő kapszulában. Az egykori katonai ejtőernyős több mint kétórás emelkedés után ugrott ki a kapszulából különleges nyomás- és hőálló űrhajósruhájában, és biztonságosan ért földet.

A Rettenthetetlen Félixnek becézett repülőgép-pilóta két másik világrekordot is megdöntött a sikeres kísérlettel: ez volt minden idők leghosszabb szabadesése és a legmagasabb emberes ballonos repülés is.
Nem sokkal sztratoszféraugrása után Baumgartner bejelentette, hogy visszavonul az extrémsportoktól, mert már “nincs mit elérnie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik