Sport

Jó eséllyel pályáznak éremre a horvátok

horvát kézilabda válogatott (horvát kézilabda válogatott)
horvát kézilabda válogatott (horvát kézilabda válogatott)

A férfi-kézilabdavilágbajnokság elődöntőit rendezik pénteken: az olimpiai bronzérmes horvátok Dánia, a házigazda spanyolok Szlovénia ellen meccselnek.

A két összecsapás közül a spanyol-szlovén tűnik simábbnak. Ugyanis a vendéglátók csapata jóval komolyabb játékerőt képvisel, sőt a számok is az ibériaiak mellett szólnak.

Mindössze egyetlen mérkőzést veszítettek el, a már tét nélküli horvátok elleni összecsapást, bár ott is csak hajszálon múlt a győzelem: 27-25-re nyertek déli szomszédaink. Szlovénia ezzel szemben jóval könnyebb csoportot nyert meg, tegyük hozzá, hibátlanul, bár a C jelű hatos erőviszonyait jól szemlélteti, hogy a négy továbbjutó közül egyedül a szlovének élték túl a nyolcaddöntőt: a lengyeleket mi vertük meg, a fehéroroszokat a horvátok, a szerbeket pedig a spanyolok.

A negyeddöntőben Aguinagaldéék a németeket búcsúztatták 28-24-gyel, a szlovénok pedig az oroszokat, mindössze egy góllal (28-27).

A Dánia-Horvátország elődöntő már jóval keményebb lehet, tekintve, hogy az Európa-bajnok északiak a széleken nagyon erősek, átlövőben pedig soraikban tudják a világ egyik legjobb kézisét, Mikkel Hansent. Persze mi jól ismerjük a játékukat, elvégre két góllal legyőztek minket az előző körben.

A horvátok alig öt hónapja felállhattak az olimpiai dobogó legalsó fokára – a magyar csapatot verték a bronzmeccsen -, ráadásul szerdán kiejtették az olimpiai és világbajnok francia válogatottat, nem is kis különbséggel (30-23).

Londonban egyébként a horvátok és a dánok egy csoportban szerepeltek, akkor 32-21-re Cupicék nyertek, majd hogy egy újabb párhuzamot vonjunk, az elődöntőben épp a gallokkal meccseltek, de akkor Karabaticék mentek a fináléba.

A jelenlegi formák alapján nem merészség azt állítani, hogy a dánok offenzíváit képesek lehetnek hatástalanítani a horvátok, vagyis ha a papírforma szerint alakul a döntő párosítása, akkor vasárnap Barcelonában Spanyolország-Horvátország mérkőzést rendezhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik