Sport

Kézi-vb: Nem is annyira szürke eminenciások

Szöllősi Szabolcs (szöllősi szabolcs, )
Szöllősi Szabolcs (szöllősi szabolcs, )

A férfi-kézilabdaválogatott hétfői, Lengyelország elleni parádés játéka kapcsán kiemelhetnénk a meccs legjobbjait, amit a statisztikai mutatók nyilvánvalóan alátámasztanának, de mi e kis elemzésünkben inkább a csapat kevesebbet emlegetett, de legalább olyan fontos láncszemeire fókuszálunk.

A magyar válogatott lengyelek felett aratott diadalából (27-19), meggyőző játékából mindenki maximálisan kivette a részét. Nagy Laci parádésan védekezett (2 blokk) és támadott (3 gól), Mikler Roland védte a védhetőket, és amikor kellett, bravúrokat mutatott be (39 százalék), Császár Gábor újra megtalálta a gólokhoz vezető legjobb megoldásokat (5 gól), Ivancsik Gergő gyors és eredményes is volt egyszerre (6 gól), és még sorolhatnánk.

Ugyanakkor észre kell venni, hogy nem csak a „húzónevekből” áll a csapat, hanem „vízhordókból” is. Na, róluk szokott kevesebb szó esni. A győzelemhez legalább annyit hozzátett példának okáért Schuch Timuzsin is, akinek a statisztikai lapján a hétfő esti rangadót követően valamennyi, számon tartott mutató mellett nulla állt. Holott elképesztőt produkált. A vb-honlap statisztikája – áttételesen – csak megerősíti, hogy számokban nem kifejezhető a 27 éves, 197 centis és 106 kilós védő teljesítménye.

Schuch Timuzsin elkapta Bartosz Jureckit

Aki állt már vele szemben, próbált már betörni mellette, az biztosan tudja, milyen erő mozdul meg, amikor kilép a falból. A vébé eddigi hat meccsén, így hétfőn este is számos támadás fékeződött le vagy éppen halt el Schuch vasmarkának köszönhetően. Teljesítményét leszűkítve a hétfő estére, azt is látni kell, hogy a lengyelek csodabeállósa, Bartosz Jurecki, aki eddig a torna alatt 39/33-as, 85 százalékos mutatóval rendelkezik, csak öt gólt dobott ellenünk, a 44. percig csak kettőt. A jó Timuzsin nem hagyta. A csurgói kézilabda iskolából kikerülő ma már veszprémi játékos mindezt úgy tette eddig, hogy csak háromszor állították ki…

Apropó, Csurgó! Ha nem hallottak még a csurgói kézilabdáról, ne szégyelljék magukat, hisz a szélesebb magyar közvélemény számára a Veszprémen és a Szegeden kívül nem nagyon van más klub a honi férfikézilabdában. Na innen, jelenleg a bajnokság 3. helyén álló Csurgói KK jelenlegi csapatából lett válogatott Szöllősi Szabolcs is. A 24 éves beállós a gólok számát tekintve nem vezeti a ranglistákat, viszont amikor a kezdő Zubait pihenteti a kapitány, rendre jól oldja meg feladatát. Mit jól, kiválóan! A világbajnokságon eddigi 125 percet játszott,  ezalatt 19 próbálkozásából 18 gólt szerzett, ami 95 százalékos, elképesztő hatékonyságot jelent.

A csapatjátékok alapvetése: „vízhordók” nélkül nincs csapat, nélkülük nincsenek sztárok, „nagyok” és „császárok”. Bízunk benne, a dánok ellen is teszik majd a dolgukat, posztjuknak, a csapatban elfoglalt helyüknek megfelelően kicsit szürkébben, de rendkívüli hasznossággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik