Sport

Európa-kupa döntőt rendez Magyarország

korfball(960x640).jpg (korfball)
korfball(960x640).jpg (korfball)

A Szentendrei Korfball Klub számára mindjárt a első mérkőzés a legfontosabb, hiszen a magyar csapat sorsdöntő meccsével zárul a szerdai játéknap – írja a korfball.hu. A Szentendrének az orosz csapatot kell legyőznie ahhoz, hogy maradjon esélye az éremszerzésre.

Ugyanis négy alsóházi találkozót is rendeznek aznap, ahol a csapatok a legjobb nyolcba kerülésért mérkőznek meg egymással. A párharcok egyetlen mérkőzésen dőlnek el. A győztesek csatlakoznak a 8 csapatos felsőházhoz, a vesztesek pedig a 9-12. helyekért folytatják a küzdelmeket.

A második napon, csütörtökön kapcsolódnak be az igazán nagy halak, hiszen a négy kiemelt csapat között ott lesznek az igazi világszínvonalat képviselő hollandok – a Zaandijk és a Hiltex – és a belga K. Boeckenberg is.

Mi is az a korfball?

A korfball olyan labdajáték, amelyet a világon egyedülálló módon azonos szabályok szerint és egy csapatban játszanak fiúk és lányok. Minden csapatban azonos számú férfi és női játékos van, mindenkinek személyes, azonos nemű védője van, többek között így kerülhető el, hogy a nagyobb testi erő előnyhöz juttassa valamelyik csapatot. Mivel a labdát speciális kosárra dobják leginkább a kosárlabdához hasonlítható – de mégsem.

A korfballt téglalap alakú pályán játszák, amely két, egyenlő nagyságú négyzet alakú térfélre oszlik. Mindkét térfélen egy-egy kosár található, amely a 3,5 m magas korfball-rúd tetején nyugszik.
Pontot (korfot) szerezni úgy lehet, hogy bedobod a labdát az ellenfél kosarába. Minden csapat 8 emberből (4 fiú, 4 lány) áll. A játékosok fele támad, a többiek védekeznek. A pálya két térfelét egy csapat szemszögéből támadási ill. védekezési zónának is nevezik.
Két korf után a csapatok zónát cserélnek, azaz aki eddig támadott, most védekezik,és fordítva. Félidőben a csapatok térfelet cserélnek.
Nem lehet a labdát vezetni, vagy futni vele.  
A korfball taktikai játék, célja, hogy a csapat több korfot szerezzen a másiknál, taktikai képességei használatával. A szabályok is ehhez igazodnak, így tilos a durva játék és a szándékos fizikai érintkezés! 

Dióhéjban ez a játék lényege.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik