Sport

Győzelemmel kezdték a vb-selejtezőket a magyar rögbisek

A magyar válogatott szoros mérkőzésen 28-23-ra nyert a bolgár csapat ellen a 2015-ös rögbi-világbajnokság európai selejtezősorozatának szombati nyitányán.

A kecskeméti Magyarország-Bulgária összecsapással indult útjára a 2015-ös rögbi-világbajnokság európai selejtezősorozata.

Az eseményt felvezető szombati sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a hat legerősebb európai csapat – a francia, az angol, a walesi, az ír, a skót és az olasz – már résztvevőnek mondhatja magát, a fennmaradó három kontinentális kvótára viszont 32 ország válogatottja pályázik. A megszerezhető helyekért az elkövetkezendő három évben pontosan száz mérkőzést játszanak majd.

A magyar csapat célkitűzése, hogy az első fordulóból továbbjusson. Erre akkor nyílik esélye, ha csoportjában – amelyben a bolgárok mellett a szlovénok, az osztrákok és a ciprusiak szerepelnek – a tavasszal lezáruló első körben az első helyen végez. Turi Pál, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke elmondta, hogy a második kör elérése már nagy teljesítmény lenne a válogatottól.

A rajtra egésznapos programmal készült a szervező és a helyszínt biztosító Kecskeméti Atlétika és Rugby Club. A rögbinapra Kecskemétre érkezett a 2003-ban világbajnok angol csapat tagja, a vb nagykövete, Lawrence Dallaglio, aki elhozta a világbajnoki trófeát, a Webb Ellis Kupát. 

Amnit azt hangsúlyozta: a kupát mindig egy kisebb rögbinemzethez viszik először, ezzel is jelezve, hogy rendkívül fontosak a sportágban azok az országok is, amelyek nem tekinthetők “nagyhatalomnak”, ugyanis az öt és fél millió európai játékos jó részét éppen ezek a nemzetek adják.

A bulgárok elleni találkozón egyébként remekül mutatkozott be válogatottunk: hamar vezetést szerzett a magyar csapat, ám a fizikailag kifejezetten erős játékosok alkotta bolgár együttes fokozatosan felzárkózott.

A második játékrész nagy részében a vendégek vezettek, de a mezőny legjobbja, Nagyhegyesi Szabolcs vezérletével öt perccel a vége előtt fordított a magyar csapat, és megnyerte a feszült légkörű összecsapást, amelyen egyébként öt jutalomrúgást (összesen 15 pont) rontott el.

A magyar válogatott legközelebb október 27-én, a szlovénok vendégeként lép pályára, jövő tavasszal pedig az osztrákokkal és a ciprusiakkal találkozik. Az első kör győztese jut tovább a selejtező következő szakaszába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik