Sport

“Szeretem Magyarországot, de annyira nem, hogy éhen haljak”

Paksy Tímea (kajak kenu, kajak-kenu, paksy tímea)
Paksy Tímea (kajak kenu, kajak-kenu, paksy tímea)

A kajakos Paksy Tímea, aki, Benedek Dalma, Janics Natasa és Sarudi Alíz mellett szintén elhagyja Magyarországot sajtótájékoztatót tartott edzőjével, Almási Nándorral egy hangulatos III. kerületi étteremben. Durva dolgokat mondott.

A kilencszeres világbajnok kajakos, miután Fazekas-Zur Krisztinát ültette be Storcz Botond szövetségi kapitány a londoni olimpián 500 méteren aranyérmet szerző K-4-es egységbe, bő egy hete jelentette be, véglegesen Ausztriába költözik.

A 29 éves versenyző már több mint egy éve Ausztriában készül, az osztrák szövetségi kapitány, Almási Nándor irányítja a munkáját: “A linzi klub már befogadott, pénteken pedig a magyar szövetségnek is beadtam a távozási szándékomról szóló papírokat. Innentől kezdve a két szövetségnek harminc napja van arra, hogy megegyezzenek, nagyon remélem, hogy a történtek után a magyar szövetség nem gördít akadályt a távozásom elé” – mondta Paksy Tímea, aki hozzátette: nagyon fájlalja, hogy egyetlen olimpiára sem tudott kijutni, de úgy érzi, ebben a hazai szövetségnek is nagy szerepe van.

Elárulta még, hogy vasárnap lejárt a szerződése magyar klubjánál, az MTK-nál, ahol pontosan két éve nem kapott fizetést, s ebben az időszakban részben a tartalékaiból élt. “Szeretem Magyarországot, de nem annyira, hogy éhen haljak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ha kell, jogi útra tereli majd az adósság rendezésének ügyét.

A jövővel kapcsolatban a kajakos azt mondta: elsősorban edzősködéssel szeretne foglalkozni, a gyerekek felkészítésének rendszerét akarja kiépíteni Linzben és környékén.  “Most ez élvez prioritást, emellett edzek majd, amennyit tudok, de a következő évet egy kicsit lazábbra veszem. Aztán majd meglátjuk, ha úgy adódik, vízre szállok az osztrák válogatottban. Engem már csak az olimpia motivál, de négy év nagyon hosszú idő” – mondta Paksy.

A Digi TV Reggeli Start című műsorában a fő téma, Janics Szerbiába költözése mellett terítékre került Paksy Tímea, valamint a Ciprusra igyekvő Sarudi Alíz esete is. Velük kapcsolatban Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára úgy fogalmazott, hogy bár ők is kiváló versenyzők, de mivel az olimpiai részvételt illetően itthon nem tudtak labdába rúgni, ezért náluk a váltásban plusz motivációs tényezőként benne lehet, hogy egy másik ország színeiben sokkal könnyebben kapnak lehetőséget arra, hogy olimpián bizonyítsanak.

Az elvándorlási folyamatot összességében káros jelenségnek ítéli meg a főtitkár. “Van egy ország, amely utánpótlást nevel, bajnokokat képez – hiszen meggyőződésem, hogy Janics Natasa nem nyert volna három olimpiai bajnoki címet, ha Szerbiában marad -, aztán megjelennek azok az országok, amelyeknek kell a dicsőség, s amelyek egy egyszeri összeggel, amit a versenyző zsebébe tuszkolnak, learatják azt a termést, amit más ország verejtékes munkával létrehozott. Sportági és magyar szempontból ez a folyamat nem annyira egészséges” – zárta szavait a főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik