Sport

Janics Szerbiában is kaphat magyar olimpiai életjáradékot

De csak 35 éves kora után. Natasa már kikérte a papírjait Szegedről.

Bár Szeged elveszti olimpikonját, ha Natasa megtartja nemrég megszerzett magyar állampolgárságát, 35 éves kora után kaphatja a magyar olimpiai életjáradékot Szerbiában is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk: a kismama Douchev-Janics Natasa követi férjét-edzőjét Szerbiába, aki ott folytatja edzői pályafutását. A kajakosnő már ki is kérte papírjait szegedi klubjától.

Andrian Douchev tavalyelőtt vette feleségül a háromszoros szegedi olimpiai bajnokot, aki gyermeke, Milana születése miatt kihagyta a tavalyi évet, idén azonban indult a londoni olimpián, ahonnan egy egyéniben szerzett bronz- és Kovács Katalinnal kettesben szerzett ezüstéremmel tért haza Szegedre.

Natasa csakis az életkora miatt nem jogosult az olimpiai járadékra, melynek más minden más feltételével pillanatnyilag rendelkezik: azaz olimpiai érmes, magyar állampolgár és van itteni lakóhelye.

Az olimpiai járadék mértékét az erről szóló szabály szerint a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján állapítják meg. Eszerint az aranyérmesek olimpiai járadéka a bérből és fizetésből élők előző évi országos mértékű bruttó nominál átlagkeresetével egyezik meg, ami tavaly 213 100 forint volt. Az ezüstérmesek ennek hatvan százalékát, míg a bronzérmesek a negyven százalékát kapják.

Az pedig, akinek – mint Natasának is – kettő, három vagy négy aranyérme is van, érmenként ettől 20 százalékkal több, emelt  járadékot kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik