Sport

Veszélyben a következő Budapest–Bamako útvonala

Mali a polgárháború szélén áll, ezért még nem tudni, merre megy a januári raliverseny mezőnye.

Január 25-én indul a Budapest–Bamako rali, de a futam engedélyének kiadását biztonsági okokra hivatkozva egy hónappal elnapolták Bamakóban.

A mali belügyi hatóságok a mauritán–mali határvidéken kialakult helyzetre hivatkoztak. Mint ismeretes, a hó elején mali katonák tévedésből lemészároltak 16 mauritán muzulmán imámot. Nem hivatalosan a futam szervezőivel azt közölték, hogy a „biztonsági szituáció további kiértékelése szükséges” az engedély megadásához.

A tervek szerint a futam három napot tölt Maliban, és a befutó a fővárosban, Bamakóban lesz február 9-én.

A Terror Elhárítási Központ (TEK) szakemberei pedig a Mali északi részén kialakult feszült helyzet miatt figyelmeztetik a rali szervezőit. Idén tavasszal fegyveres milicisták vették át a hatalmat Mali északi területein, független köztársaságot kikiáltva. A tavaszi puccs után meggyengült mali kormány így elvesztette az ország fele fölött a hatalmat.

A TEK hatoldalas dokumentumban tájékoztatta a Budapest–Bamako szervezőit a folyamatosan változó mali belpolitikai problémákról. „Amennyiben a mali kormány politikai fennhatóságát nem sikerül tárgyalásos úton visszaállítani az északi országrészen, úgy feltehetően fegyveres konfliktusra fog sor kerülni.”

„A résztvevők nyugalma és biztonsága minden évben a legfontosabb kérdés” – nyilatkozta Szabó Gál András, a futam alapítója. Az elmúlt években a magyar Külügyminisztérium többször is kért minket, hogy a mali szakaszt kerüljük el. „A különbség eddig mindig az volt, hogy nekünk sokkal jobb információnk voltak, mint a magyar hatóságoknak” – nyilatkozta a Villám Géza néven is ismert egykori rádiós.

„A TEK által most átadott jegyzék nagyon részletes, és mind a tények, mind az elemzések tekintetében megfontolandó” – tette hozzá a világ legnagyobb amatőr ralijaként is ismert rendezvény szervezője.

A futam minden év januárjában indul Budapestről, és a nyugat-afrikai Bamakóban ér véget. A közel 9000 kilométeres távot nyolc országon áthaladva kell megtenniük az indulóknak. A 2013-as futamra eddig 480 résztvevő jelentkezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik