Sport

Meghatódtak az olimpikonok a Parlamentben

szilágyi áron (szilágyi áron)
szilágyi áron (szilágyi áron)

Állami kitüntetéseket vehettek át a londoni olimpia és paralimpia érmesei az Országházban. Risztov Éva, Dombi Rudolf és Kulifai Tamás is megtisztelve érzi magát.

Azok után, hogy hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szépművészeti Múzeumban kitüntette a XXX. londoni nyári olimpia és a XIV. paralimpia 4., 5. és 6. helyezettjeit, valamint felkészítőiket (plusz több olimpiai bajnok edzőjét), Áder János köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – a játékok érmeseinek adott át magas rangú elismeréseket.

„Köszönjük, hogy emlékeztettek minket arra, hogy Magyarországnak van tehetsége a sikerre, a becsületes munkára” – szólt Orbán Viktor az egybegyűltekhez, majd hozzátette, külön öröm, hogy a mieink elegánsan, egységesen és lovagiasan küzdöttek Londonban. A miniszterelnök szerint hátat kell fordítani a tehetetlenségnek, a cinizmusnak, a kishitűségnek, és a becsületes munka mellé – azaz az olimpikonok és paralimpikonok – mellé kell állni, ez mutathat utat az országnak.

Az Országház kupolatermében egyesével idézték fel londoni érmeseink versenyszámait, érthető, ha többen a padsorok között (ott volt többek között Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, valamint a jelenkor csillagainak felkészítői) többen is meghatódtak.

Dombi Rudolf és Kökény Roland a díjátadás után (Fotó: DS)

Mikor jártál itt utoljára? – kérdeztük Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakost, aki Kökény Rolanddal a kajak 2-esek 1000 méteres versenyszámát nyerte meg Londonban.

Régen, valamikor iskolai kiránduláson, akkor és most is nagyon tetszik az épület. Furcsa, de nagyon jó érzés, hogy kis túlzással miattunk rendeztek itt ma ünnepséget. Egy oklevelet kaptunk, valamint magát a keresztet. Igazából a gesztus az, ami nekem nagyon sokat jelent.

Rengeteget jártok fogadásokra, melyik volt a legkedvesebb?

Ez a mostani, valamint az újpesti díszpolgári cím. Fárasztó a sok utazás, a médiamegjelenések leszervezése, de nagyon édes teher ez mindenkinek.

Szoktál álmodni Londonról?

Annyit foglalkozom vele, hogy nem tudom, éppen éjszaka történik-e, lehetséges, de elfelejtem. Szakmai szemmel is gondolok Londonra, sokat próbálok belőle tanulni és elsajátítani mindenkinek a versenyzését.

Aranyérem után is van mit tanulni?

Persze, nem én vagyok a világ legjobb kajakosa. Ez az aranyérem már történelem, ezt nem veszi már el tőlem senki. Nyilván mentálisan és erőnlétileg sem vagyok tökéletes, az ember holtáig tanul.

Szilárdi Katalin, edzőtök azt mondta, többen vagytok már most a margitszigeti telepen. Tényleg érződik a siker gyümölcse?

Tényleg. Bízom benne, hogy még több gyerek jön, nem a személyem miatt feltétlenül, hanem a sport miatt. Nemcsak fizikailag járnak jól, hanem azért is, mert egy nagyon jó közösségbe, társaságba kerülnek – mondta Dombi Rudolf, aki jövő héten végre nyaralni is elmehet.

A férfi kajak négyes a Parlamentben (Fotó: DS)

„Általános iskolásként jártam legutóbb a Parlamentben. Most sokkal jobban tetszik, hiszen arra már nem emlékszem. Hatalmas megtiszteltetésnek tartom azt, hogy megkaptam ezt az elismerést, nagy élmény volt ide belépnem, főleg, hogy ilyen társaságban tehettem” – mondta a Sport24-nek Kulifai Tamás, a férfi kajak négyessel ezüstérmet szerző kajakos.

„Az összes visszaemlékezés alkalmával feláll a szőr a hátamon. Néha, mikor eszembe jut, vissza szoktam nézni a futamunkat, jól esik, erőt ad az embernek. Előfordult, hogy újraálmodtam a döntőt, de még a válogatót is. Volt olyan, hogy nem sikerült és megijedtem, de aztán szerencsére mindig felébredtem. Október 1-jén kell felvennünk a kapcsolatot Kati nénivel, akkor tudjuk meg, hogy lesz a folytatás” – mondta Tamás, akitől érdeklődtünk, vajon kiderült-e már, ki lesz Fábiánné Rozsnyói Katalin segítője a jövőben.

„Még nem tudunk semmit, csak azt, hogy egy fiatal férfi edző lesz, aki egy ideig párhuzamosan dolgozik majd, aztán később egy személyben átveszi az irányítást Kati néni elvei mentén. Nem mondom, hogy nagyon hiányzik a mozgás, de várom már, hogy elkezdődjön a munka” – tette hozzá a fiatal kajakos.

A kerekes székes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Juhász Veronika, Krajnyák Zsuzsanna)

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek, és mindegyik köszöntésnél ezt éreztem. Nem válogatnék, melyik volt a legemlékezetesebb, mindenhol volt valami örök emlék” – mondta Risztov Éva olimpiai bajnok. „Rengeteg szeretetet kapok. Ha lesz időm, visszanézem a futamom, de már elkezdem lassan a felkészülést, és belevetem a munkába magam. A felkészülési terv még kialakulóban van, a lényeg majd az lesz, hogy az állóképességemet visszaszerezzem”.

A kérdésre, miszerint próbált-e más klub lecsapni Risztov Évára, az érintett így válaszolt: „Igen, voiltak megkeresések, de én Debrecenben képzelem el a jövőmet”.

Az aranyosok elismerései
Az olimpiai aranyérmesek közül a kajakozó Kozák Danuta, a hosszútávúszó Risztov Éva, továbbá a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián és a kardvívó Szilágyi Áron, valamint a kajakpáros tagjai, Dombi Rudolf és Kökény Roland egyformán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) vehették át, az úszó Gyurta Dániel a Magyar Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozat), míg a női kajaknégyesből Kovács Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal (polgári tagozat) elismerésben részesült. A kvartett további három tagja, Kozák, továbbá Fazekas Krisztina és Szabó Gabriella a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) kapta meg.

A londoni olimpia és paralimpia érmesei mellett kedden elismerést vehetett át Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke (ő ezúttal – hétfővel ellentétben – mindenkivel kezet fogott, még utólag Balog Zoltán miniszterrel is), Storcz Botond, a kajak-kenusok szövetségi kapitánya, Kiss László az úszók kapitánya, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, valamint Anatolij Petrov, Sors Tamás edzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik