Sport

Egy arany, két ezüst a mai termés

Kozák Danuta (kozák danuta, )
Kozák Danuta (kozák danuta, )

Kozák Danuta aranyérmet, a Kammerer–Tóth–Kulifai–Pauman négyes pedig ezüstöt nyert Londonban A Kovács–Janics páros is a dobogó második fokára állhatott.

Eton Dorney. Buckinghamshire. A szerdai magyar sikerek helyszíne, ahol ma is érmekért  szállnak kajakba legjobbjaink. Kezdésként mindjárt a férfi K-4-es 1000 méteren. Fábiánné Rozsnyói Katalin az utóbbi évtizedekben inkább nőket készített fel a világversenyekre, ám amióta elpártolt tőle Janics Natasa és Kovács Kati is, „belekóstolt” a férfiakba is. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán mellé beültetett három fiatalabb srácot – Tóth Dávidot, Kulifai Tamást és Pauman Dánielt –, így ötvözve a rutint és a fiatalos nyers erőt.

Kati néni egészen jó kis egységet rakott össze, olyat, amelyik képes volt futamgyőztesként remek idővel egyből döntőbe jutni. Kammerer az előfutamok után annyit mondott csak: „Annyira kiegyenlített a mezőny, hogy kiszámíthatatlan, ki győz.”

Férfi, K-4, 1000 méter:

Nem sokkal a C-2-esek döntője után, amelyben magyar egység nem volt érdekelt, úgy háromnegyed tíz tájban  nekivágtak, hogy választ találjanak „Kamera” megállapítására. A magyar egység a négyes pályán, a mezőny közepén kapott helyet. A kedélyeket nem nyugtatta, hogy az első rajtot visszalőtték, éppen a mi hibánkból.

A második rajt már jó volt, és remekül jöttünk el, a második-harmadik helyen, a legjobban azonban az ausztrálok indultak. 250-nél is ez volt a sorrend, minket a szlovákok üldöztek. 500-nál sem változott a sorrend, sőt, 750-nél sem, csak annyit, hogy a szlovákok kicsit lemaradtak hozzánk képest, és most már a csehek követtek minket. A magyar csapat megnyitotta a hajrát, de a végig vezető ausztrál egységet nem tudta befogni, így Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai csodálatos ezüstérmet nyertek!

„Nagyon összpontosítottunk, és talán emiatt volt rossz a rajtunk, bizony belehúztam, és kiugrottunk – nyilatkozta az MTI-nek Kammerer, aki a 2000-es és 2004-es arany után harmadik ötkarikás érmét gyűjtötte be ebben a számban. – Próbáltuk tartani az iramot az ausztrálokkal, de ők most nagyon jók voltak. Maximálisan mentünk, most ez erre volt elég. De nagyon örülünk a második helynek is. Abszolút nem érzem, hogy kiöregednék, Kökény Roland is jó példa, hogy van bennünk erő.”

Női K-1, 500 méter:

Kozák Danuta elegánsan, a középdöntőből is első helyen jutott a mai fináléba, ahol a legnagyobb ellenfeleinek egyike akár a mamája is lehetne. Az olasz színekben versenyző 47 éves olimpiai bajnok Josefa Idem éppen 22 évvel idősebb Danutánál, aki a hatos pályán rajtolt el.

Kicsit beragadt a rajtnál, az ukrán Osypenko mögött 250-nél második helyen evezett. Fél hajóhossz előnnyel vezetett előtte az ukrán, amikor Danuta megindította a hajrát, Hanssent és Idemet már maga mögött hagyta. Fantasztikus hajrát indított!!! Csörlőn húzzák ezt a lányt, vagy mi történ!!! A többiek nem bírták vele tartani a lépést, és hajóhosszal utasította maga mögé a mezőnyt!! Óriási, magabiztos győzelem, megérdemelt aranyérem! Londonban a második. Ezzel Kozák Danuta a magyar kajak-kenu sport halhatatlanjai közé emelkedett!!

Csipes Ferenc tanítványa Kőbán Rita 1996-os atlantai és Janics Natasa 2004-es athéni sikerét követően szerzett ebben a számban olimpiai aranyérmet Magyarországnak.

„Megpróbáltam teljes erővel menni, nem figyelni másra, így fogalmam sem volt, hogy hol állok pontosan – nyilatkozta az MTI-nek Kozák. – Csak azt érzékeltem, hogy a mellettem lévő pályákon nincs senki, aki velem tart. A célban tudtam meg, hogy az elején a nagy riválisom, az ukrán belekezdett, és csak második voltam a féltávnál. Sajnos, nagyon nem tudtam aludni, hajnali fél négy óta fenn vagyok, azóta próbáltam magam nyugtatgatni. Plusz erőt adott, hogy az otthoni válogatón le tudtam győzni olyanokat, akik számos nagy sikert értek el. Remélem, ez még nem a csúcs, lesz még pár olimpiám, és a négyessel is szeretnék további sikereket elérni. Nagyon boldog vagyok, jól sikerült minden: a felkészülés, az előfutam és a verseny is. Köszönöm mindenkinek, aki segítette a felkészülésemet.”

Női K-2, 500 méter:

Kovács Kati és Janics Natasa sporttörténelmet írhat – ha nyer, persze. Még nem volt a kajak-kenu sport történetében olyan, hogy valaki vagy valamely egység egy számban három olimpián egymást követően is nyerni tudjon. A magyar egységnek erre megvolt minden esélye.

Jól kapták el Janicsék a rajtot – a németek még jobban, de szép lassan araszoltunk felfelé. 250-nél német, magyar a sorrend, centikkel voltak előttünk vagy mögöttünk a németek. 400-nál nőtt a németek előnye, elképesztő tempót mentek, amit nem sikerült megtörni. Katiék második helyen értek célba, szépen csillog az az ezüst is!!

„Csalódott vagyok, hiszen nyerni akartunk, és nem sikerült – mondta a futam után Kovács Katalin. – A németek borzasztóan erősek voltak. Nem mentünk mi sem rossz pályát, de ha edzésen így teljesítünk, akkor visszamegyünk, és még egyszer végigevezzük. Valami miatt nem tudtuk kihozni magunkból a maximumot. A szerdai négyes sikernek nagyon örültem, feldobott, ezért fáj, hogy most nem győztünk megint. Sajnálom, hogy hiába húztuk végig az utolsó centiméterekig, nem volt elég. Most ennyi volt bennünk.”

„Kikaptunk, pedig kieveztük magunkat, de ma ennyi erőnk volt – értékelt a még a 200-as egyesben is érdekelt Douchev-Janics Natasa. – A németeknek a nőknél még nem volt aranyuk, szerdán kikaptak tőlünk négyesben, és lehet, hogy most jobban akarták a győzelmet. Nem égett bennünk az a láng, ami szokott. Van még egy versenyem, szeretném bebizonyítani, hogy képes vagyok újból győzni.”

Pénteken a 200 méteres döntőket rendezik.

Eredmények:

férfi K-4 1000 méter:

1. Ausztrália – 2:55,085
2. Magyarország 2:55,699
3. Csehország 2:55,850

női K-1, 500 méter:

1. Kozák Danuta – Magyarország: 1:51:456
2. Osypenko R – Ukrajna: 1:52,685
3. Hartley B. – Dél-Afrika: 1:52,923

női K-2, 500 méter:

1. Németország – 1:42,213
2. Magyarország – 1:43.,278
3. Lengyelország – 1:44,000

Ajánlott videó

Olvasói sztorik