Sport

Londonig tekernek a győri látássérültek

Augusztus 9-e és 29-e között nyakukba veszik Európát a győri látássérültek, és mintegy 2012 kilométert megtéve, tandem biciklivel kerekeznek el az ötkarikás játékok idei fővárosáig, Londonig.

Európa hat országából 14 Lions klub fogott össze azért, hogy a vak és gyengénlátó sportolók álmai valóra váljanak: Győrből indulva, végigkerekezve Európát eljussanak a Paralimpiára. A kezdeményezéshez számos támogató csatlakozott, és az anyagi segítségnyújtáson túl, programokat is szerveztek a kalandoroknak a hosszú útra. Sindelfingen, Győr testvérvárosa egy napos figyelemfelkeltő kampánnyal várja a tandemeseket, Brüsszelben pedig a magyar EU biztos kabinettagjai rendeznek találkozókat. Luxemburgba a sportminisztert is meghívták, így együtt teker majd a látássérültekkel Kim Kirchen, a Tour de France nyertese is. Az út célja természetesen nemcsak a táv teljesítése, sokkal inkább a figyelemfelkeltés, hogy egyenlően kezeljük sérült társainkat és figyeljünk a betegségre, egészségünkre.

A sportolókat szerdán a színház előtti téren búcsúztatták el a győriek, ahol mind az 5 látássérült világjárót megismerhették. „2008-ban jött az ötlet, amikor hallottam, hogy két egészséges ember kitekert a pekingi ötkarikás játékok megnyitójára. Egy látássérültnek sem nehezebb a dolga semmivel sem, csak nagyobb odafigyelést kíván tőlünk az út során. Fizikálisan sokat edzettem, de azért lelkileg is kell erre készülni. Két hosszabb pihenő állomásunk lesz, de a haza utat már mi sem kétkeréken tesszük meg” – mondta a Győr24-nek Mittnacht József, a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület elnöke.

A csapat csütörtök reggel 9 órakor indul a nagy kalandra, a start az Egyetemi Sportcsarnoknál lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik