Sport

Dombiék, Kovácsék és Vajda is döntős

vajda-attila (ingyenes, )
vajda-attila (ingyenes, )

Dombi Rudolf és Kökény Roland kajak kettőse éy a női kajak négyes futamgyőztesként lett finalista a londoni olimpián. Vajda Attila a második helyen jutott be a kenu egyes döntőjébe.

A 13 fős magyar kajak-kenu csapatból elsőként a szegedi kenus, Vajda Attila mutatkozott be a Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol már az előcsatározásokra is megteltek a lelátók. A versenyzők ideális időben, 20 Celsius-fokban, szűrt napsütésben és viszonylagos szélcsendben kezdhették meg a küzdelmeket.

A C-1 1000 méteren címvédő és világbajnok, 29 éves Vajda Attila azzal a tudattal szállt vízre, hogy semmiképpen nem juthat egyből a döntőbe – az első öt került a középfutamba -, úgyhogy leginkább bemelegítésként foghatta fel első futamát, amelyben a francia Mathieu Goubel mögött ért célba.

A középdöntőben a címvédő kicsit beragadt a rajtnál, 250-nél azonban már feljött az első helyekre. 500-nál a német Brendel vezetett Vajda előtt, 750-nél a spanyol Cal Figueora furakodott be a második helyre. A vége egy kicsit meleg lett, ugyanis az üzbég és a lengyel kenus is felzárkózott a többiekre, Vajdának azonban helyén volt a szíve és a második helyre behozta a kenut, így bejutott a szám döntőjébe.

Dombi Rudolf és Kökény Roland duója volt érdekelt másodjára, ők a férfikajak 1000 méteres második előfutamában lapátoltak a hatos pályán. A portugál kettős nagyon bekezdett, de a második helyen a magyarok követték a luzitán hajót, 500 métertől kezdve pedig fokozatosan csökkent a különbség a két egység közt.

Az utolsó 250 méteren nagyot hajráztak Dombiék, a portugálok pedig érthehetlen módon kiengedtek a legvégén, így a mieink nyerték meg a futamot és bejutottak a döntőbe.

“Mindenképpen erős pályát terveztünk, de arra nem számítottunk, hogy a portugálok ilyen nagy erőbedobásra késztetnek bennünket. Kemény menet volt” – nyilatkozott Dombi.

“Még szoknunk kell a körülményeket, a hideg, kissé kemény vizet, de szerdáig lesz időnk gyűjteni a kilométereket” – mondta Kökény, aki arra a kérdésre, hogy mi a cél a döntőben, viccesen azt válaszolta, hogy minél előbb szeretnék elérni a célvonalat.

“És ha lehet, minél több ellenfelünk előtt” – tette hozzá Dombi.

A harmadik magyar egységként az 500 méteren versenyző magyar női kajak négyesnek (Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella) szurkolhattunk a szám első előfutamában. A szegedi világbajnok kvartett az ötös pályán evezett. Könnyed ujjgyakorlat volt ez a lányoknak, közel öt másodperccel verték a brit egységet, így futamgyőztesként jutottak be a fináléba.

“Én úgy érzem, hogy jó pályát mentünk, és nagyon fontos volt, hogy a középfutamban már ne kelljen vízre szállnunk, hiszen Danusának és Katinak tartalékolnia kell az erejét a másik számára is. A döntőig már nem tudunk együtt evezni, de gyakoroltunk eleget, úgyhogy bizakodó vagyok” – mondta a parton az olimpiai újonc Fazekas Krisztina.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik