Sport

Murray ért a csúcsra teniszben

Andy Murray (andy murray, )
Andy Murray (andy murray, )

A brit Andy Murray nyerte meg az olimpiai férfitenisz-tornát, miután a döntőben lemosta a pályáról Roger Federert.

Roger Federer vitrinjéből egyetlen aranyérem hiányzik: ez az egyéni olimpiai cím. A svájci maratoni csatában győzte le Juan Martin Del Potrót az elődöntőben, így egy karnyújtásnyira került álma megvalósulásától. Az ellenfele az az Andy Murray volt, aki Novak Djokovicot búcsúztatta az elődöntőben, nem mellesleg a hazai pálya minden előnyét élvezte.

Pikánssá tette az összecsapást, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztes Federer és skót ellenfele legutóbb egy hónapja, a wimbledoni torna fináléjában találkozott, akkor a svájci 4-6, 7-5, 6-3, 6-4-ra győzött.

Kiegyenlített volt a csata a legelején, azonban a brit 3-2-es vezetésénél brékelni tudta Federert, majd 5-2-nél is megtette ugyanezt, így mindössze 37 perc után szettelőnybe került. A második felvonás nagy meglepetésre még az elsőnél is simább volt, a svájci csak 5-0-nál tudott hozni egy becsületgémet, 6-1 lett az etap vége.

A harmadik szettben Murray 2-2-nél újra el tudta venni ellenfele adogatását, a sajátjában pedig nem hibázott, a brékelőny pedig elegendő volt a 6-4-hez, a brit így három szettben győzte le riválisát és olimpiai bajnok lett.

A bronz az argentin Del Potro nyakába került, aki egy esőszünettel tarkított összecsapáson, két szettben győzte le Djokovicot.

Eredmények – olimpiai tenisztorna, férfiak

döntő:
Andy Murray (brit, 3.)-Roger Federer (svájci, 1.) 6-2, 6-1, 6-4

a 3. helyért:
Juan Martin del Potro (argentin, 8.)-Novak Djokovic (szerb, 2.) 7-5, 6-4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik