Sport

Kővágó-ügy: összeesküvés áldozata az atléta?

kovago(960x640)(3).jpg (kővágó zoltán, )
kovago(960x640)(3).jpg (kővágó zoltán, )

Van lehetőség a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kétéves eltiltásáról hozott döntés felülvizsgálatára a diszkoszvető Kővágó Zoltán ügyében, ám ez mindenképpen hónapokat vesz igénybe – véli Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára.

A szövetségi elöljáró hétfőn a Digi Sport Reggeli Start című műsorában azt is elárulta, hogy több összeesküvés-elméletük is van arra, miként végződhetett eltiltással egy olyan ügy, melyben a magyar doppingcsoport korábban, alapos vizsgálat után arra jutott, hogy Kővágó nem követett el vétséget.

Kővágó Zoltánt, az idei Európa-bajnokságon bronzérmes diszkoszvetőt, aki a londoni olimpiára éremesélyesként utazott volna, egy tavaly augusztusi eset miatt büntette a CAS közvetlenül a játékok előtt, mert véleménye szerint a sportoló kivonta magát a doppingellenőrzés alól. Kővágó közleményben tudatta: nem doppingolt.

„Nem csak a Magyar Atlétikai Szövetség, hanem a független magyar doppingbizottság is ártatlannak tartja Kővágót. Jogerős elsőfokú ítélete ezt ki is mondta, amit később külföldön felülbíráltak, ahol szerintünk valakik befolyásolták a bíróság döntését – mondta Gyulai Márton a műsorban. – Történt valami tavaly augusztusban Szolnokon, ám szerintünk a két doppingellenőr sosem találkozott Kővágóval. Ellenben az ellenőrök rokonok – vő és anyós –, ami önmagában is érdekes, és jelentősen gyengíti az érvelésüket, főleg, hogy négyen is mást állítanak velük szemben.”

A főtitkár jelezte, a szövetség keresi, hogy ki állhat a háttérben.

„Keressük, vajon ki lehet ellenünk. Nagyon furcsa úgy vívni egy háborút, hogy körülötted az ellenfél láthatatlan és megfoghatatlan. Nem értjük az okokat, habár sejtéseink vannak, azért nem teljesen vakon tapogatózunk: van több összeesküvés-elméletünk. Nem elképzelhetetlen, hogy a kollektív bűnösség elve vetül még mindig a magyar nehézatlétikára nyolc év után is, de ez elképesztő lenne. Az is lehet, hogy vetélytársak állnak az ügy mögött, ami picit hízelgő, de inkább ijesztő.”

A felülvizsgálati lehetőséggel kapcsolatban azt emelte ki Gyulai, van precedens arra, hogy megváltoztatják a CAS-ítéletet, de azt is elismerte, hogy Kővágón ez már igazából nem segít, mert, mint mondta, a „versenyző padlón van”.

„Kinyilvánítottuk mindig, hogy Kővágó Zolitól érmet várunk Londonban. Biztos vagyok benne, hogy ott állt volna a dobogón. Az ő érmét nem tudjuk pótolni, de Pars Krisztián aranyat szerez majd, kicsit Zoliért is” – jelentette ki Gyulai Márton.

A sport24 véleményét a témában itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik