Sport

Csernoviczki szállította az első magyar érmet az olimpián

Csernoviczki Éva (csernoviczki éva, )
Csernoviczki Éva (csernoviczki éva, )

Csernoviczki Éva egy végletekig kiélezett csatában legyőzte japán riválisát és bronzérmet nyert cselgáncsban. A 25 éves magyar sportoló ezzel sporttörténelmet írt, ugyanis a sportág első női magyar olimpiai érmét szerezte meg.

A 48 kilogrammosok mezőnyében induló Csernoviczki Éva a londoni ExCeL csarnokban rendezett versenyen megnyerte az első mérkőzését, ám a másodikon kikapott belga riválisától. Így a vigaszágon folytatta, ahol magabiztosan verte a kínai Vu Su-kent.

A bronzmérkőzésen nem akárkivel nézett farkasszemet, ugyanis a világranglista első helyezettje, a japán Fukumi Tomoko volt az ellenfél. Csernoviczki lendületesen kezdett, látszott, hogy jó erőben van. A döntés végül aranyponttal született meg, amelyet a magyar lány szerzett meg, ugyanis iponnal a földre vitte világ- és Ázsia-bajnok riválisát.

Csernoviczki ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét a XXX. nyári olimpián, ráadásul ez volt a magyar cselgáncssport első olimpiai medáliája női sportolótól! Összességében a sportág nyolcadik magyar érme volt ez, s az ötödik bronz. Legutóbb húsz éve, az 1992-es barcelonai olimpián állhatott fel magyar dzsúdós a dobogóra.

“Mindenképpen érmet akartam szerezni” – nyilatkozott boldogan Csernoviczki Éva, aki felidézte, hogy a negyeddöntőben elvesztett találkozó után csaknem elájult, és kellett fél óra, hogy jobban legyen. “Világversenyen bronzmérkőzésen még sosem tudtam japán cselgáncsozó ellen nyerni, nagyon örülök, hogy ez éppen az olimpián sikerült. Az ellenfelem a világranglista-vezető, s korábban még soha nem győztem le. Az indításai nem voltak veszélyesek, az volt a lényeg, hogy magamra figyeljek. A hosszabbításra nem fáradtam el fizikailag, de még inkább kellett koncentrálnom.”

A győztes dobásról elmondta, hogy ezt beszélték meg edzőjével, egyben édesapjával, mert az előző mérkőzésen a román versenyző is így győzte le Fukumit.

“Remélem, ez az érem lendületet ad a többieknek is. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, már holnap folytatódhat az éremszerzés” – mondta.

Csernoviczki Csaba elárulta, azért küldték el a szőnyeg mellől a hajrában, mert nagyon kiabált: “Azt kifogásoltam, hogy a japán passzív, inteni kellene. De jót tett, hogy elküldtek, Éva plusz adrenalint kapott ettől, és odavágta a japánt.”

Portré – Csernoviczki Éva

Születési idő, hely: 1986. október 6., Érd

Klubja: Ippon Judo Tatabánya SE

Súlycsoportja: 48 kg

Olimpiai eredményei: 3. (2012 London), 7. (2008 Peking)

Kiemelkedő eredményei: vb-3. (2011 Párizs), vb-7. (2007 Rio de Janeiro), 3x Eb-2. (2011 Isztambul, 2010 Bécs, 2009 Tbiliszi), 2x Eb-3. (2008 Lisszabon, 2012 Cseljabinszk)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik