Sport

Vegyes a londoni sorsolása a nyolc magyar cselgáncsozónak

bor barna (bor barna, )
bor barna (bor barna, )

Előbb-utóbb mindegyik magyar dzsúdós olimpikon útjába akad egy-egy veszélyes ellenfél. Kinek előbb, kinek utóbb.

Csütörtökön a londoni ExCel-sportkomplexumban elkészítették a szombaton rajtoló dzsúdótorna sorsolását. A hét nap során nyolc magyar dzsúdósért szoríthatunk majd az olimpián.

Csernoviczki Éva szombaton lép tatamira a 48 kilogrammosok között, méghozzá először a kétszeres U23-as Eb-ezüstérmes holland Birgit Ente ellen. A felek az elmúlt négy év során három nagy tornán is összecsaptak, mindháromszor a magyar lány nyert, s ő az esélyesebb Londonban is. Előre tekinteni egy ilyen rangos versenyen nem szabad, de ha sikerülne venni ezt az akadályt, az elődöntőbe jutásért az Eb-ezüstérmes belga Van Snick vagy a vb-bronzérmes dél-koreai Csung következne. Nem könnyű, de nem is megoldhatatlan feladat.


Ungvári Miklós könnyű győzelmekkel kezdhet

Annál egyértelműbb, hogy Ungvári Miklósnak vasárnap meg kell nyernie az első két mérkőzését: a legjobb 32 közé jutásért az afgán Faizzada, a következő körben pedig a Belizéről érkező Sanchez lesz a háromszoros Európa-bajnok ellenfele. Ezután azonban már a kétszeres Eb-bronzérmes szlovén Drakšič következik, aki legutóbb éppen a cseljabinszki Eb bronzmeccsén tört borsot rutinos judósunk orra alá.

Hétfőn Karakas Hedvigen lesz a sor: az UTE 57 kilogrammos vb- és Eb-bronzérmese a spanyol Bellorinnal kezd, a mérlege felemás, de az eddigi három összecsapásukból kettőt a magyar sportoló nyert meg. Ha a nyerő széria folytatódik, a nyolcaddöntőben a vb-ezüstérmes brazil Silva vagy az Eb-bronzérmes német Roper következhet. Nem könnyű ág, még az sem vigasztaló, hogy a nagy favorit japán Macumotót sikerült elkerülni…

A kedden következő Csoknyai László számára a sorsolás csak csöppnyi sikerélményt ígér: az első meccsen az indonéz Wiradamungga ellen egyértelműen az Atomerőmű SE 81 kilósa az esélyes. A legjobb nyolc közé jutásért azonban a kétszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes dél-koreai Kim következhet.

Szerdán a 90 kilogrammosok között erőnyerőként kezd a debreceni Madarász Tamás, ám utána ellenfélként mindjárt a vb-bronzérmes, Ázsia-bajnok üzbég Csorijev vagy az Európa-bajnok svéd Nyman következik, ugyancsak bravúrt jelentene a továbbjutás.


Mészáros Anett erőnyerő az első körben, utána azonban nehéz dolga lesz

Ugyanezen a napon szerepel majd a kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres bronzérmes, Európa-bajnok Mészáros Anett, aki erőnyerőként kihagyja az első fordulót. A másodikban várhatóan a német Eb-ezüstérmes Thiele lesz az ellenfele, kettejük mérlege három-kettő ide. Ha Mészáros továbbjut, a negyeddöntőben egy régi és veszélyes ismerős, a világversenyekről eddig tizenkét érmet – köztük olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmeket – begyűjtő holland Bosch jöhet.

Joó Abigél és az amerikai Kayla Harrison valósággal kerülgették egymást, de a februári Hungária-kupán, a düsseldorfi Grand Prix-n és a prágai Vk-n sem jött össze a „randevú”. A kétszeres Európa-bajnok magyar dzsúdós a papírforma szerint Londonban végre össze fog csapni a világbajnok Harrisonnal, méghozzá a legjobb nyolc között. Ehhez az kell, hogy Abigél az első meccsét hozza afrikai ellenfelével szemben, s Harrison se kapjon ki csütörtökön az orosz Moszkaljuktól.

A dzsúdótorna zárónapján, jövő pénteken a nehézsúlyú Bor Barnáért szoríthatunk majd. Az Atomerőmű SE világbajnoki ezüstérmese a holland Verbijjel kezd, őt ebben az évben Cseljabinszkban és Prágában is sikerült legyőznie. Ha sikerül győznie, akkor várhatóan a kétszeres Ázsia-bajnok iráni Rodaki lesz a következő ellenfél, egy igazi óriás, aki azért verhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik