Sport

Mi számít doppingvétségnek?

vérvizsgálat (vérvizsgálat, )
vérvizsgálat (vérvizsgálat, )

A WADA szerint nem csak az doppingol, akinek pozitív a doppingtesztje.

Minden sportrajongó hallott már a WADA nevű szervezetről. A World Antidopping Agency szervezetet azért hozták létre 1999-ben, hogy ellenőrizzék az élsportolókat, szednek-e tiltott teljesítményfokozókat.

Az úgynevezett WADA Kódexben nyolc pontban sorolták fel, hogy mi számít doppingvétségnek. A legegyszerűbb eset, amikor a sportoló által produkált mintában tiltott anyag található. Számos történetben olvashatunk arról, hogy a versenyző esküdözik, ő nem vétett a szabályok ellen, ilyenkor arra hivatkozik, hogy gondatlanságból került a szervezetébe a tiltott anyag, pl. egy táplálék-kiegészítő egyik összetevőjeként, mert a gyártó a dobozon nem jól tüntette fel az összetevőket. Nehéz eldönteni, hogy ki a vétkes és ki az áldozat.

Büntetést von maga után már az is, ha „csak” használják a tiltott módszert vagy anyagot, az nem számít, hogy sikeres volt-e a használat. Ilyenkor nemcsak a pozitív teszt után jár büntetés, hanem már a hiteles tanúvallomás is szankciókat von maga után.

Eltiltással jár a mintaszolgáltatás kötelezettségének megtagadása, illetve ha a mintaszolgáltatás hiányát nem tudja megfelelően megindokolni a sportoló. Tökéletes példa erre Kovács Kati esete 2007-ből, amikor egy UNICEF rendezvény miatt nem tudott mintát adni és ezért eltiltották a pekingi olimpiától.

A WADA ügynökei a hatékony ellenőrzés miatt versenyen kívül is bárkit, bármikor ellenőrizhetnek, ezért a sportolóknak kötelessége a pontos és naprakész „whereabouts information” szolgáltatása. Amennyiben az ügynökök nem találják meg a megjelölt helyen a sportolót, akkor két órát keresik, azután viszont „sikertelen mintavételnek” minősül az eset, és eltiltást von maga után.

Ugyancsak eltiltásra számíthat az a versenyző, aki a doppingellenőrzést manipulálja vagy manipulálni próbálja, pl. összetöri a mintatartó üvegeket. Szintén bűnös az a sportvezető vagy sportoló, aki „csak” birtokolja a tiltott anyagokat, akkor is, ha versenyen kívül találják meg a nyomozók.

A WADA nem csak a sportolókat figyeli, azokra is vadásznak, akik tiltott anyagokkal vagy módszerekkel üzérkednek, illetve akik segítenek a sportolónak beadni ezeket, de még a felbujtókat is megkeresik.

A leírt pontokból jól látszik, hogy a WADA keményen próbál harcolni a dopping ellen, de így is lehet kiskapukat találni orvosi igazolással, valamint úgy is eltilthatnak versenyzőket, hogy soha nem adtak pozitív mintát. Csalók és áldozatok, mindkettőre volt, van és lesz is példa az élsportban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik