Sport

Lézerpisztoly és mellvédő kötelező

Kovács Sarolta a dobogó tetején (kovács sarolta, alba volán sc, öttusa, )
Kovács Sarolta a dobogó tetején (kovács sarolta, alba volán sc, öttusa, )

Kovács Sarolta egészséges önbizalommal az első hatba szeretne jutni az olimpián.

A 19 éves székesfehérvári öttusázó kitűnő évet tudhat maga mögött: Európa-bajnok és világbajnok lett, számos nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő eredményt. Mindamellett, hogy magát pontszerző helyre várja úgy gondolja, hogy sok magyar olimpikonnak van esélye dobogóra állni Londonban. „Ez lesz az első olimpiám, de kettőn még mindenképpen ott szeretnék lenni ezen kívül. Most, Londonban pedig szeretnék mindent megtenni, amit tudok – cél az első hatba bekerülni” – árulta el olimpiai várakozásait Kovács Sarolta világbajnok öttusázónőnk.

Az összetett, fizikai és a technikai sportágak sajátosságait egyesítő sport mindegyik versenyszámát egy nap alatt kell teljesíteniük az öttusázóknak. Az úszáshoz és futáshoz használt felszerelést nagyjából mindenki ismeri, de a másik három tusának is komoly eszközigénye van. „A vívás közben a vívóruha és a pengék mindenki számára láthatóak, de a ruha alá mellvédőt és hónaljvédőt is kötelező felvenni, a masszív fejvédővel pedig nyakunkat és fejünket védjük” – magyarázza.

A lövészetet 3 éve összevonták a futással, így a versenyzők felváltva futnak és lőnek, tavaly pedig pisztolyuk is megváltozott. „Lézerfegyvert használunk – régen még lőszert kellett tölteni a pisztolyunkba, ma már csak egy lézerfény mutatja a célpontot. A találatot tehát csak a számítógép jelzi, mivel a lézer nem hagy nyomot a lőlapon.”

Sarolta a magyar csapat olimpiai esélyeit tekintve sem nyilatkozott borúlátóan: „Sok embernek van esélye rá, hogy dobogóra álljon, vagy akár bajnokként térjen haza. Gondolok itt az úszókra, vagy Berki Krisztiánra, akinek szintén nagyon drukkolok. A vízilabda válogatott is nagy esélyes, illetve nagyon örülök neki, hogy súlyemelőnk, Nagy Péter is ott lesz Londonban.”

Így készül Kovács Sarolta öttusázó az olimpiára

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik