Sport

Orosz szélső lett az NHL 1/1-ese

hoki (hoki, )
hoki (hoki, )

Az Edmonton Oilers az orosz Nail Jakupovot választotta ki a tengerentúli hokiliga amatőr játékosbörzéjének első helyén.

A tatár származású játékos az OHL-ben szereplő Sarnia Stingben játszott az utóbbi időben, első évében rögtön a legjobb újoncnak választották, 2012-ben pedig világbajnoki ezüstöt szerzett az orosz válogatottal. Nail Jakupov a jobb szélen bevethető, a góllövésben és az előkészítésben is jeleskedik.

A 18 éves hokisnak nincsenek kétségei afelől, hogy készen áll az NHL megpróbáltatásaira: „Márt miért ne állnék készen? Itt lesz rá az egész nyár, hogy kőkeményen eddzek a csapattal. Az Edmonton egy jó erőkből álló fiatal csapat, amely szép hokit játszik. Örülök, hogy ide kerültem” – mondta az 1/1-es.

A második helyen a Columbus választhatott, a Blue Jackets pedig a kanadai Ryan Murray mellett tette le a voksát, ő védő. A harmadik kiválasztott az amerikai center, Alex Galchenyuk lett, az ő játékjoga a Montréal Canadienshez került. Érdekesség, hogy a draft első körében egyetlen kapus kelt el, az orosz Andrej Vaszilevszkij a jövőben a Tampa Bayt erősíti.

Magyar idő szerint szombat hajnalban még csak az amatőr börze első körét rendezték. Szombaton, itteni idő szerint délutántól folytatják a második körrel. Az NHL-ben hétszer 30 választás van minden drafton.

Ebben az évben egy magyar játékosért is szoríthatunk, a svéd MoDo Hockeyt erősítő Hári János is jelentkezett a draftra. A magyar válogatott hokist az előzetes európai rangsorban az 56. helyre lőtték be a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik