Sport

Elődöntőben a portugálok

Elsőként a portugál labdarúgó-válogatott jutott be a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon a legjobb négy közé, miután 1-0-ra legyőzte a cseh csapatot.

Hatalmas erőbedobással, támadásban nagyon intenzíven kezdték a mérkőzést a csehek, ám az első negyedóra elteltével a portugál csapat átvette az irányítást. A 20. perctől a cseh együttes energiáját és figyelmét szinte teljes egészében lekötötte a védekezés, igaz, néhányszor sikerült gyors ellentámadást vezetnie, a befejezésbe azonban rendre hiba csúszott.

A másik oldalon Cristiano Ronaldo három alkalommal is veszélyeztetett: előbb látványos, ollózós mozdulattal próbált gólt szerezni, majd egy 30 méteres szabadrúgást zúdított valamivel a kapu mellé, a félidő utolsó percében pedig egy zseniális megmozdulás után a bal kapufát találta telibe.

A második játékrészt óriási lendülettel kezdték meg a portugálok, Ronaldo 22 méteres szabadrúgása a bal oldali kapufáról pördült mellé. A csehek gyakorlatilag nem tudtak eljutni az ellenfél kapujáig, első kontratámadásukat csaknem 15 perc elteltével tudták vezetni, miután a csereként beálló Almeida gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető.

A folytatásban a portugálok számos lehetőséget kidolgoztak, s próbálkozásaiknak 11 perccel a rendes játékidő letelte előtt meg is lett az eredménye: a mezőny legjobbja, Ronaldo fejelt Cech kapujába. Paulo Bento tanítványai a lefújásig már csak az előny megtartására törekedtek, a nagy elánnal támadó cseheknek nem sikerült az egyenlítés, így búcsúzni kényszerültek.

A portugálok a fináléba kerülésért a szombati spanyol-francia negyeddöntő győztesével találkoznak jövő szerdán Donyeckben.

Eredmény, negyeddöntő:

Portugália-Csehország 1-0 (0-0)
Varsó, 54 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)

gólszerző: C. Ronaldo (79.)
sárga lap: Nani (26.), Veloso (27.), illetve Limbersky (90.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik