Sport

Újabb magyar olimpiai kvóta

Gercsák Csaba (Gercsák Csaba)
Gercsák Csaba (Gercsák Csaba)

Gercsák Csaba hosszútávúszó ugyan csak a 14. helyen ért célba a setubali hosszútávúszó kvalifikációs viadalon, de ennek ellenére olimpiai kvótát szerzett.

A magyar versenyző, aki a tavalyi, sanghaji világbajnokságon 25 kilométeren bronzérmes volt, vasárnap, a setubali kvalifikációs viadalon harcolta ki magának a repülőjegyet – tudatta a portugáliai helyszínről Kalaus Valter, a honi hosszútávúszókat összefogó szövetség főtitkára az MTI-vel.

A 23 éves Gercsák a szakvezető beszámolója szerint ugyan csak a 14. helyen ért célba, ráadásul holtversenyben egy ír úszóval, a célfotó alapján azonban az övé lett az a pozíció, amely – mint legjobb európainak – olimpiai részvételi jogot jelent számára. A vasárnapi – 36 ország 61 hosszútávúszóját felvonultató – verseny másik magyar indulója, Gyurta Gergely a 26. lett, viszont ő a debreceni Európa-bajnokságon nyújtott bronzérmes teljesítményének, s mindenek előtt az ott elért olimpiai A szintes időeredményének köszönhetően már kvótás.

Gercsák Csaba előtt egy nappal, szombaton Risztov Éva érte el, hogy a nyíltvízi úszók 10 kilométeres olimpiai számában is rajthoz állhasson a londoni nyári játékokon. A debreceni versenyző – mindössze másfél másodperccel lemaradva a győztes amerikai mögött – második lett a kvalifikációs versenyben, ahonnan elvben az első kilenc helyezett, de országonként csak egy úszó szerezhetett biztosan kvótát. Éppen e szabály miatt nem lehet ott a brit fővárosban Olasz Anna, aki a portugáliai viadalon nagy hajrát kivágva – négy másodperccel Risztov után – harmadikként érkezett be a célba. Setubali sikere nyomán Risztov Éva “kettős minőségében” versenyezhet Londonban: a játékok első hetében 400 és 800 méteres gyorsúszásban, a második héten pedig a 10 kilométeres nyíltvízi távon indulhat.

Ezzel Gercsák a 148. kvótása és 156-ik résztvevője az olimpiára utazó magyar csapatnak. A Magyar Olimpiai Bizottság úszásban váltónként két tartalékkal kalkulál, így az úszócsapat létszáma jelenleg 34 fő lenne, de nem biztos, hogy ennyien ki is utaznak majd. Ezt támasztja alá Kiss László szövetségi kapitány korábbi nyilatkozata, mely szerint 25-26, legfeljebb 28 fős lehet a londoni magyar úszócsapat. A bizonytalanságot az okozza: egyelőre nem lehet tudni, hogy az A-szintesek mellett hány B-szintes lesz ténylegesen benevezhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik