Sport

Európa-bajnokság 2012: A csoport

A pénteken rajtoló labdarúgó Európa-bajnokság A jelű csoportjának bemutatása következik.

Az A jelű csoportban helyet kapó lengyel, orosz, görög és cseh válogatottak csapatait az európai futballközeg a leggyengébb kvartettnek bélyegezte. A szaksajtó a társrendező Lengyelországot és Oroszországot várja a csoport két továbbjutó helyére.

A lengyel válogatott eddig csak egyszer szerepelhetett labdarúgó Európa-bajnokságon, méghozzá 2008-ban. A csapat az idegen légósaiban bízik, a külföldön játszók közül is a dortmundi trió, a Piszczek-Blaszczykowski-Lewandowski hármas játékától függ a házigazdák sikere. A haza szurkolók segítségével a negyeddöntő a minimum elvárás a csapattal szemben, az elődöntő elérése viszont már komoly bravúr lenne a lengyel labdarúgóktól.

A görög válogatott legfényesebb sikerét 2004-ben érte el, amikor Portugáliában Európa-bajnokságot nyert. A jelenlegi csapat a hazai bajnokságban futballozó rutinos játékosokra épül, akik kiegészülve az elitbajnokságokban szereplő légiósokkal próbálnak minél tovább jutni Lengyelországban. A selejtezőből veretlenül, csoportelsőként jutottak tovább, ennek ellenére meglepetés lenne, ha bejutnának a negyeddöntőbe.

Az orosz válogatott kerete érdemben megegyezik a négy évvel ezelőtti, elődöntőig menetelő csapattal. Az összeszokottságot tovább növeli, hogy a keretből két játékos kivételével mindenki az orosz bajnokság topklubjaiban játszik. A Szbornajának papíron nem jelenthet gondot a továbbjutás ebből a kvartettből és szerencsés sorsolással a 2008-as menetelés is megismételhető. Az orosz szurkolók persze merészebb álmokat szőnek, de ehhez Arsavinéktól világklasszis teljesítményre lesz szükség.

A cseh válogatott legnagyobb sztárja a friss Bajnokok Ligája győztes kapus, Petr Cech, a mezőnyjátékosok között azonban nincsen a jelenlegi keretben olyan vezér, mint volt Poborsky vagy Nedved. A magyar válogatott elleni felkészülési meccsen kiütközött ez a probléma, hiszen az Egervári legénység jóformán gólhelyzet nélkül nyerte meg a prágai mérkőzést. Ettől a kerettől már a csoportból való továbbjutás is komoly eredmény lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik