Sport

Elhunyt az olimpikon magyar atléta

kalocsai henrik (kalocsai henrik, )
kalocsai henrik (kalocsai henrik, )

Életének 72. évében elhunyt Kalocsai Henrik, az 1966-os budapesti atlétikai Eb bronzérmese, főiskolai világbajnok, a mexikói olimpia 10. helyezettje.

Kiemelkedő versenyzőtől búcsúzik a magyar atlétika. Életének 72. évében elhunyt Kalocsai Henrik, az 1966-os budapesti atlétikai Európa-bajnokság bronzérmese, főiskolai világbajnok, a mexikói olimpia 10. helyezettje.

Sikerekben bővelkedő pályafutása során a Bp.Honvéd versenyzőjeként már az 1962-es Eb-n távolugrásban hatodik lett, utána legnagyobb sikereit hármasugrásban érte el, 1964-ben túljutott a 16 méteren, aranyérmet nyert az Universiadén.

Az 1966-os budapesti Eb-n bronzérmet szerzett, egy évre rá a fedettpályás Európa Játékokon második lett, ugyanabban az évben 16,73 m-re javította a hármasugrás országos rekordját, amely 12 évig állt fenn.


Kalocsai Henrik ugrik a Népstadionban az 1968-as ob-n

Győzött az Európa-Amerika viadalon, és két évvel később is Európa-válogatott volt. Távol- és hármasugrásban összesen húsz bajnokságot nyert, 12-szer javított országos csúcsot, negyvenöt alkalommal volt válogatott.

A magyar ugróatlétika kiemelkedő versenyzőjének végső búcsúztatására június 11-én, 14.30 órakor kerül sor a kőbányai Szent László templom urnatemetőjében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik