Sport

Cseh László: Phelps és Lochte nem legyőzhetetlen

Michael Phelps és Ryan Lochte nem legyőzhetetlen a tizenegyszeres nagymedencés Európa-bajnok Cseh László szerint.

“Úgy érzem, bennem van ez, még nagyon sokat kell ezért dolgozni, senki sem legyőzhetetlen, remélem, nekem sikerülhet legyőznöm őket” – fogalmazott a 26 magyar medáliát hozó debreceni úszó Eb után Cseh László.

A magyar úszóklasszis hozzátette, az utóbbi időben nagyon sokat fejlődött az egész úszása, a kézmunkája és a fordulója, amelyeket tökéletesíteni akart, de “még van egy pici javítanivaló”.

Cseh Lacit az Eb nem zökkentette ki az olimpiai felkészülésből, hanem éppen ellenkezőleg, előrelendítette. “Ez a versenyzés nagyon jót tett, ez a hét nap nehezebb volt, mint bármilyen edzéshét” – mondta a sportoló, aki az interjú második felét vizes melegítőben adta, mert miután a sikerkapitányt, Kiss Lászlót a verseny végén a válogatott tagjai behajították a medencébe, valaki őt is vízbe lökte.

A kötelező vegyesúszó-győzelmek mellett Cseh 200 pillangón is elsőként csapott célba:

Arra a kérdésre, hogy milyen érzés 11 Eb-arannyal a kontinensen minden idők legeredményesebb úszójának lenni, azt felelte: “Ezzel nem foglalkozom, nagyon jó érzés, hogy ilyen jól tudtam úszni, nagyon örülök, hogy ennyi aranyérmet gyűjtöttem, remélem, lesz még esélyem ezt folytatni”. Cseh inkább azt reméli, hogy az ötkarikás játékok idejére csúcsformában lesz, hiszen ezért küzd, ezért dolgozik.

A felkészülés kapcsán kitért a vérvételes laktátméréses teljesítményellenőrző technikára, amelyet a sportkórházban, a teljesítménydiagnosztikai osztályon ajánlottak figyelmébe. “Ez nagyon fontos, enélkül nem tudtam volna hét napot végigversenyezni”. Kifejtette, ennek a módszernek nagyon nagy szerepe van abban, hogy a regeneráció tökéletes legyen, és az edzésmunkába is nagyon jól be lehet építeni.

Cseh László szerint az európai mezőny nagyon erős világszinten, nemcsak vegyesúszásban, hanem minden úszásnemben, “már egy Európa-bajnokságon is nagyon komolyan, keményen kell küzdeni”.


Az országos csúccsal Eb-bronzérmes 4×100-as férfi vegyesváltó: Gyurta Dániel, 
Bernek Péter, Cseh László, Kozma Dominik

A vegyesúszóklasszis szerint Véleménye szerint az Egyesült Államokban edző úszók bizonyos dolgokban többet kaphatnak, mint Európában, “ott kicsit más a szemlélet, talán újabbak a módszerek – azonban – a Kőbánya SC most elkezdett egy új úton járni, mi merünk újítani, és ha ez beválik, lehet, hogy irányváltás lesz”. A részletek kapcsán utalt a regenerálódásra, a tornára és az úszástechnikára, “vannak olyan apró dolgok, amelyekre eddig nem biztos, hogy hangsúlyt fektettünk”.

A debreceni Eb-n jól érezte magát: “Szuper volt, nem tudok olyat mondani, ami nem volt jó, sok Eb-n voltam már, és ez nagyon gördülékeny volt. Nagyon kedvesen bántak velünk az emberek és ez nagyon fontos, nagyon jól esett”.

Cseh László – aki három egyéni aranyat, egy ezüstöt és két váltóbronzot gyűjtött az Eb-n – úgy érzi, bejött a számítása. “Nagyjából minden úgy alakult, ahogy én elgondoltam, 100 m pillangón nagyon nagy verseny volt” – mondta, és hozzátette, korábban nem gondolta volna, hogy a váltóban ilyen jók lehetnek, csak itt realizálódott benne, hogy van keresnivalójuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik