Sport

Kiváló előfutamok után érmeket várhatunk a döntőkben

A zárónap első száma a női 400 méteres gyorsúszás volt, ezen belül pedig négy előfutamot rendeztek. A másodikban volt érdekelt az első magyar úszó, Mutina Ágnes, akinek legnagyobb ellenfele a 1500 gyorson aranyat szerző spanyol Belamonte Garcia, és a francia Etienne volt.

Mutina 150 méternél harmadik helyen fordult, de féltávnál lecsúszott, és csak ötödik volt. 300 méterre teljesen szétszakadt a mezőny, a spanyol és a francia úszó nagyon meglépett. Az utolsó ötvenen így a magyar úszó is lemaradt, és csak negyedikként ért a falhoz, 4:15.89-es idővel.

A harmadik futamban Kapás Boglárka – aki 800-on szerzett aranyat – állt rajtkőre. Az első kétszázon Kapás az ötödik helyen úszott, míg az élen a francia Coralie Balmy, Silke Lippok és Martina de Memme haladt. Az utolsó 100 méterre Kapás megindította a hajrát, és feljött a harmadik pozícióba, sőt majd 350-nél már Balmyt megelőzve második volt. Az utolsó hosszon a francia azonban visszaelőzte, de harmadikként így is jó időt úszott: 4:11.15 volt az eredménye.

4:10.25 percet úszott Risztov Éva az utolsó előfutamban, ami messze a legjobb volt: elsőként jutott be a 400 gyors döntőjébe, míg Kapás Boglárka negyedikként. Mutina Ágnes nem lehet ott a fináléban.

Risztov a legjobb idővel jutott be a nyolc közé (Fotó: MTI)

A férfiaknál a 400 méteres vegyesúszás előfutamaira került sor: Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid kezdett a harmadik kvalifikációs futamban, és szépen tartották magukat a második, harmadik helyen, a görög Drymonakos mögött. Féltávnál azonban Verrasztó nagyon megindult, ugyanis ha döntőbe akart kerülni, meg kellett előznie Gyurtát, mivel a másik előfutamban Cseh László remek idővel – 4:16.14 -, és nagy hajrával nyert, és a fináléban egy nemzetből csak két versenyző szerepelhet.

300-nál Verrasztó Dávid előnye már több mint 3 másodperc volt a görög előtt, Gyurta viszont hátracsúszott, csak az ötödik pozícióban volt az utolsó hosszra fordulva. Verrasztó végül futamgyőzelemmel, 4:17.01-es idővel úszott be a 400 vegyes döntőjébe, ahol a másik magyar Cseh László lesz.

Verrasztó Dávid ott lesz a 400 vegyes fináléjában, csakúgy, mint Cseh László (Fotó: MTI)

Vasárnap két váltónk is a döntős szereplésért hajtott: a női 4×100-as vegyesváltónk Pozsavay Eszterrel kezdett, de nem igazán sikerült jól a kezdése, így Sztankovics Annának fel volt adva a lecke. Azonban nem tudtunk közelebb férkőzni a vezető spanyolokhoz.

A harmadik emberünk, Szilágyi Liliána sem tudta csökkenteni a hátrányt, így Verrasztó Evelynre maradt a felzárkózás, de csak az ötödik pozíciót csíptük el. 4:09.10-es idővel azonban papíron nem lettünk volna ott a döntőben, de a norvégok kizárása miatt épp elcsíptük az utolsó, nyolcadik finálés helyet.

A férfi 4×100-as vegyesváltó Bernek Péter, Gyurta Dániel, Pulai Bence és Kozma Dominik összeállításban szállt medencébe. Rendkívül erős előfutamba került a négyesünk, a bivalyerős németek, olaszok és görögök mellett, bravúr lett volna a döntős részvétel.

Bernek a harmadik helyre hozta a váltót az első százon, majd Gyurta a folytatásban tartotta a lépést, sőt, második hosszán simán megverte a görögöket és a németeket, így elsőként ugorhatott a vízbe Pulai Bence, és csak 18 századdal maradt le a németektől. Kozma Dominik utolsó emberként nagyot úszott, és a németek mögött második helyre hozta be a váltót, új országos csúccsal. 3:36.94-es idővel a magyar váltó másodikként került be a 4×100-as vegyesváltó döntőjébe.

Kozma hajrája nagyon kellett a döntőhöz (Fotó: MTI)

Így remekül zárult a vasárnap délelőtt, Mutina Ágnes és Gyurta Gergely kivételével minden magyar úszó ott lesz a délutáni fináléban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik