Sport

Debrecen – a keddi nap összefoglalója

Bernek Péter közel járt a dobogóhoz, végül azonban nem léphetett fel rá: negyedik lett a 100 méter hát keddi döntőjében a debreceniúszó Európa-bajnokság második versenynapján.

A 200 méteres táv ifjúsági olimpiai bajnoka 54.77 másodperc alatt ért célba, míg a finálé másik magyar résztvevője, Bohus Richárd nyolcadikként végzett, kereken 55 másodperces teljesítménnyel. Utóbbinak vigaszt jelenthet, hogy egy nappal korábban, az elődöntőben 54.35-tel megúszta a londoni olimpiai kiküldetést érő A szintet. Bernek a dobogóközeli pozícióval így is a legjobb magyarnak bizonyult kedden, miután a többi döntőben nem szerepelt hazai úszó.

Az elődöntők sorában elsőként a 100 m női gyorsot rendezték meg, amelyben egyetlen magyarként Dara Eszter is érdekelt volt. Futamában harmadikként ért célba, 55.70 másodperces – az összesítésben kilencedik helyet érő – idejével azonban nem jutott be a legjobb nyolc közé.

Esélyeshez méltóan versenyezve ugyanakkor simán került be a szerdai döntőbe a legjobb, 1:57.80 perces idővel 200 m vegyesen Cseh László, aki a szám Európa-rekordere (1:55.18), s az utóbbi három kontinensviadalon egyformán győzött e számban. A 2010-es budapesti Eb-n ezüstérmes Verrasztó Dávid összesítésben hatodikként (2:00.75) lett finalista.
A nap zárásaként Kozma Dominik, aki a 200 m gyors selejtezőjéből olimpiai indulást érő 1:47.52 perces egyéni csúccsal másodikként lépett tovább, az elődöntőben 1:47.59-et úszott. Ezzel a teljes sorrendet tekintve is a legjobbnak bizonyult, s a 4-es pálya gazdájaként várhatja a szerdai döntőt.

A keddi versenynap végén Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke Nory Kruchtennek, az európai sportági szövetség (LEN) vezetőjének társaságában átnyújtotta a Nemzetközi Fair Play Díjat Per Rune Eknesnek, a norvég úszószövetség elnökének. E gesztussal ismerték el az egész norvég válogatottnak, hogy – az indoklás szerint – “teljes szívvel versenyeznek tragikus hirtelenséggel elhunyt csapattársukra és barátjukra emlékezve”. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok mellúszó, Alexander Dale Oen három hete halt meg edzőtáborozás közben az Egyesült Államokban; a debreceni Eb első napján lett volna 27 éves.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik