Sport

Két magyar egység is a pótkvalifikációs döntőben

Galambos Péter (galambos péter, )
Galambos Péter (galambos péter, )

A Hirling Zsolt, Varga Tamás könnyűsúlyú kétpár és a normálsúlyú egypárban versenyző Galambos Péter bejutott a szerda délutáni döntőbe Luzernben, az evezősök utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén.

A két magyar hajó közül előbb a 2010-ben könnyűsúlyban világbajnoki bronzérmes Galambos szállt vízre a keddi középfutamok során – ezeket a versenyeket a várható rossz idő miatt előrehozták délutánról délelőttre -, s magabiztos versenyzéssel, belga és dán riválisa mögött harmadikként ért célba.

A korábban világ- és Európa-bajnokságot nyert, hosszú szünet után tavaly ősz óta ismét együtt versenyző Hirling, Varga duónak szintén az első három között kellett zárnia a legjobb hat közé kerüléshez, de ők nem bíztak semmit a véletlenre, s végig vezetve maguk mögé utasították minden ellenfelüket.

Galambosnak az első négy, a párosnak pedig az első két hely valamelyikén kell végeznie a fináléban a londoni indulási jog kiharcolásához.

“Nagyon szépen versenyeztek ma a fiúk, úgy látom, hogy van esélyük a kvótaszerzésre – mondta Székely Balázs szövetségi kapitány. – Galambos futama véleményem szerint erősebb volt, mint a másik, ahonnan két srácot meg tud majd előzni a döntőben, de a dán fiúnál is jobb lehet. Hirlingék az előfutamhoz hasonlóan megint tisztán győztek, bennük is nagyon bízom.”

A Széll Domonkos, Elekes Szilveszter, Papp Gergely és Pétervári-Molnár Bendegúz alkotta négypár már hétfőn kiharcolta a legjobb hat közé kerülést, ez az egység kedden este, 18 óra 10 perctől evez majd a döntőben, ahol az első két helyezett jut kvótához. A Szabó Katalin, Gyimes Krisztina kétpár nem jutott fináléba, és már befejezte szereplését a svájci regattán.

A hazai evezősök közül eddig csak a Simon Béla, Juhász Adrián kormányos nélküli kettes harcolta ki – még a tavalyi, bledi világbajnokságon – az olimpiai szereplést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik