Sport

A hét végén a világ tetejére léphet Klein Dávid

A Mount Everestre első magyarként oxigénpalack nélkül léphet a magyar hegymászó, ha sikeres lesz a hét végi csúcstámadás.

Az útépítő kínai és tibeti mászók végre kiépítették a hegy északi oldalán is az utolsó kötélszakaszokat, a  III-as tábor (8300 m) felett is. A hétvégén mind a déli, mind az északi oldalról is többen feljutottak, például 19-én a 73 éves japán Tamae Watanabe, aki ezzel továbbra is a Mount Everest (8848 m) legidősebb női hegymászója.

Sajnos tragédiák is történtek, halálesetekről és eltúnésről is szóltak a hírek.

Klein Dávid azért nem indította a csúcstámadását, mert az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott előrejelzések erős szelet mutattak, ami az oxigénpalack nélküli mászáshoz nem ideális körülmény.

Az egyedül mászó magyar egy héttel, a legutolsó álláspont szerint május 26-ra tolta a csúcstámadás időpontját. Az előrejelzésből is látszik, hogy szombaton nyílik egy időjárási ablak, amit ki szeretne használni. Az elmúlt napokban a Docler Everest Expedíció az alaptáborban és a sátorvárosban pihent, illetve készült a csúcsmászásra. Klein 22-én elindul az előretolt alaptáborba (6400 m).

Az Everest legkisebb expedíciója tartalékolt – részletek Klein Dávid naplójából

„A Docler Everest Expedíció a monszun előtti hegymászó szezonban készül a csúcs elérésére. Ez azt jelenti, hogy ha a monszun megérkezik, akkor csomagolunk és megyünk haza. Slussz-passz. A csúcs eléréséhez akklimatizációra, táborláncra és rögzített kötelekre van szükségünk.

A kötelek 19-én kerülnek majd fel a hegyre (a kínai „úttörő” csapat tervei szerint), az akklimatizáció érdekében eddig négy többnapos túrát tettem, kétszer aludtam az Északi-nyeregben (7050 m) és egyszer kb. 7300, egyszer 7600 méterig másztam fel.

Most várunk. Várunk az időjárási ablakra, ami az előrejelzések szerint 25-28 között nyílik majd meg. A legfontosabb, hogy egy viszonylag szélmentes (gyenge szeles, mondjuk 30-40 km/h) napot találjunk a csúcs megmászásához. Fontosak persze más tényezők is: a csúcs barometrikus magassága, a relatív páratartalom (nem lenne jó erős havazás mellett mászni), hőmérséklet, stb. Most a 27-ét tartom a legvalószínűbbnek, de kapcsolatban állunk több expedíció vezetővel (a hegy túloldalán is) és csereberéljük, összehasonlítjuk előrejelzéseinket, összevetjük terveinket.

…a fokozatosan erősödő szél ellenére 19-én többen feljutottak (még többen visszafordultak), de persze oxigénhasználat mellett jóval magasabb az ember széltűrő képessége. …Bár a szél várhatóan tovább erősödik, de a legtöbb nagy expedíció tartalékol a 25-28 körüli ablakra. Mi (valószínűleg a hegy legkisebb expedíciója) is ezt tesszük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik