Sport

A lehető legrosszabbra sikerült az Annapurna-expedíció

Erőss Zsolt szerint a magyar expedíció a lehető legrosszabbra sikerült, elveszítették Horváth Tibort, és a csúcsot sem tudták meghódítani.

A hegymászó ezt szombaton, a Liszt Ferenc-repülőtéren mondta, miután az expedíció két tagja és a velük tartó újságíró hazaérkezett. A légikikötőben családtagjaik és barátaik várták Erőss Zsoltot, Kollár Lajost és Földes Andrást. A többiektől még a Himalájában elvált Mécs László később érkezik haza.

Erőss Zsolt szerint az önmagában nem nagy kudarc, ha csúcsdöntésre a körülmények miatt nincs lehetőség, az igazi kudarc az az volt, hogy elveszítették Horváth Tibort. Társukat május 7-én jéglavina temette maga alá, pedig szerinte elvileg semmilyen problémának nem kellett volna származnia abból, hogy társuk a III-as táborból (6800 m) elindul az alaptábor felé.

Keserű szájízzel jöttek haza, a tagok közt kialakult konfliktushelyzet is súlyos volt, de a végeredményt tekintve ez mellékes – mondta Erőss Zsolt.

Kollár Lajos, az expedíció másik tagja szintén sikertelennek minősítette az expedíciót. Hozzátette: az Annapurna nagyon nehéz hegy, de most már tudják, hogy mi lehet a megoldás; korábban kell a odaérkezni, több időt tölteni rajta, helikoptert is igénybe kell venni – ami viszont egy újabb expedíció költségeivel ér fel.

A konfliktushelyzettel kapcsolatban azt mondta, ezeket az is okozhatta, hogy két, nehezen feldolgozható problémát éltek át, holott expedícióik általában sikeresek. Ebben a helyzetben velük volt egy újságíró, aki “túllőtt a célon”, de arról nincs szó, hogy cserbenhagyták volna egymást. Kollár hozzátette: meg fogják beszélni a történteket.

A magyar hegymászókkal tartott az Annapurnára Földes András, a himalaja.blog.hu  és az Erőss Zsoltról szóló könyv szerzője is, akinek nagy port kavart egyik bejegyzése, amelyet idézve több médium, így a Sport24 is arról cikkezett, hogy társai cserbenhagyták Erőss Zsoltot. Ezt az expedíció tagjai cáfolták.

Az eset után Mécs László és az expedíció útjai elváltak, Mécs saját blogján írta meg keresetlen véleményét, Erősst is megszólítva, aki a facebook-on reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik