Sport

Az olimpiai után dönt a MOB a jutalmakról

borkai zsolt (borkai zsolt, )
borkai zsolt (borkai zsolt, )

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki ülésén megszavazta, hogy csak az ötkarikás játékok után döntenek a jutalmazások mértékéről.

A MOB azért döntőtt egyhangúlag erről, hogy állításuk szerint az olimpikonok érdekét szolgálják. Korábban már szó esett arról, hogy ez lenne a helyes út, mivel egy több milliós juttatás lelkileg komoly terhet jelenthet egy éremesélyes sportolónak. Az eddigi ötkarikás játékokat figyelembe véve, körülbelül 20 millió forintot ér majd Londonban is egy arany, mivel Pekingben, 2008-ban is ez volt a díjazás. Athénban csak a felét, 10 milliót kapott a dobogó legmagasabb fokán végzett magyar olimpikon. Viszonyításképp, Németországban 2008-ban 3,5 millió forintnak megfelelő euró ütötte a bajnok markát.

Hogy egy kicsit visszaugorjunk az időben, 1948-ban 10 ezer forintot kaptak a bajnokok, 1976-ban 70 ezret, 1988-ban pedig félmillió forintot.

Persze ez az egyéni érmeket jelenti, így lássuk Pekingben hogy fizetett a páros, a csapat, és a nem érmes helyezés. Azt már tudjuk, hogy egyéniben 20 millió az arany, de az ezüst sem rossz anyagilag, 18 milliót ért, míg a bronz 14-et. A 8. pozícióért is 2 millió forint járt a sportolóknak. Párosban más a helyzet, ott fejenként 16-ot ért az első, 12,8-at a második hely, míg 11,2 milliót a bronzérem. A 8. helyért párosban 1,6 milliót vihettek haza fejenként az olimpikonok.

Csapatban is vannak besorolások, 3-6 fős csapatban ugyanis 14 milliót kaptak a magyarok fejenként az aranyért, 11,2-t az ezüstért, és 9,8 millió forintot a bronzért. A 13-14 fős csapatoknál kisebbek ezek a számok – arany 12 millió, ezüst 9,6, bronz 8,4 -, de azért ez sem rossz pénz, ahhoz viszonyítva, hogy a német egyéni bajnokok ugye csak 3 és fél millióval gazdagodtak.

A MOB ülésének végén Borkai Zsolt, a szövetség elnöke átadta Regőczy Krisztinának azt az elismerést, amely nemrég érkezett Jacques Rogge-tól, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől. A NOB a MOB női bizottságának vezetőjét “Nők a sportban” oklevéllel jutalmazta.

Az 1980-ban olimpiai ezüstérmet nyert jégtáncosnak, a MOB elnökségi tagjának adott oklevélen az indoklásban az áll, hogy “a nők sportban való részvételének fejlesztéséért végzett kiemelkedő szerepvállalásáért és munkájáért” kapta meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik