Sport

Remek hajrá után elődöntős a címvédő

Finnország és Oroszország is továbbment az A csoportos jégkorong-világbajnokságon, így egymás ellen vívják az elődöntőt.

Csütörtökön Kanada és Szlovákia nyitotta a negyeddöntők sorát, és meglepetésre, az épphogy továbbjutó szomszédaink egy fordulatos meccsen kiütötték az olimpiai bajnok juharleveleseket.

A késő délutáni összecsapáson az oroszok azokkal a norvégokkal léptek jégre, akik teljesítették a célkitűzést, és a csoportból való továbbjutással ott lesznek a téli olimpián. A meccset kicsit döcögősen kezdték az oroszok, igaz vezetéshez jutottak, de az északiak egalizáltak. Sőt, a második játékrészben ismét egyenlíteni tudtak, akkor 2-2-re állt a meccs. Ezt követően megrázták magukat az esélyesebb oroszok, és hármat rámoltak be Haugen kapujába (5-2).

Az orosz fölényt jól mutatja, hogy 45 lövést adtak le a norvég kapura, míg az ellenfél mindössze csak 21-et.

A döntőbe jutásért az oroszok ellenfelüket várták: a finn-ameriai csatában dőlt el, kivel néznek majd farkasszemet. Az Egyesült Államok kezdte jobban az összecsapást, ugyanis az első harmadban komoly nyomás alá helyezték a finn kaput, és csak hálóőrüknek, Vehanennek köszönhették az északiak, hogy nem kaptak gólt.

A második játékrész azonban már gólt is hozott, mindkét oldalon egyet-egyet: Joensuu szerzett előbb vezetést a finneknek, majd Palmieri egyenlített. A záró harmadra maradt így a döntés, amely meglehetősen izgalmasan alakult. Ryan alig két perc hoki után fordított az álláson egy lesipusás gólnak köszönhetően, mivel Faulk távoli löketet a kapusról pont elé került. A harcosan küzdő világbajnok, pontosabban Koivu 2-2-re változtatta az eredményt: a korijáról pattant be a korong a hálóba.

Egy perc volt már csak hátra, és mindkét alakulat a rendes játékidőben akarta eldönteni a találkozót, de ez a finneknek jött össze: Joensuu második góljával, kilenc másodperccel a lefújás előtt megnyerte a meccset az északiaknak, így Finnország-Oroszország elődöntőt rendeznek majd a vb-n.

 

Eredmények – A csoportos jégkorong-világbajnokság, negyeddöntő
Finnország-Egyesült Államok 3-2 (0-0, 1-1, 2-1)
Gólszerzők: Joensuu (34., 60.), Mikko Koivu (54.), illetve Palmieri (34.), Ryan (42.)

Oroszország-Norvégia 5-2 (2-1, 0-1, 3-0)
Gólszerzők: Ovecskin (8.), Popov (15.), Jemelin (41.), Zsergyev (51.), Nyikulin (55.) illetve Skroder (12.), Thoresen (21.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik