Sport

Mégis százszázalékos lehet a férfi kajak válogatott

Van esély arra, hogy a lehetséges nyolcból mégis megszerzi mind a nyolc olimpiai kvótát a magyar válogatott.

A nemzetközi szövetség első gyorsszámításai szerint ugyanis a korábbi hírekkel ellentétben mégis kvótát ér Pauman Dániel harmadik helye. Több okból sem egyszerű a londoni olimpia kajak-kenus kvalifikációs rendszere: a sportág nemzetközi fejlődése miatt egyre nehezebb kijutni a sportolóknak az olimpiára, ráadásul szurkolóként és újságíróként is meglehetősen nehéz követni az eseményeket.

A legfrissebb hírek szerint például mégis sikerült a maximális nyolc olimpiai kvótát megszereznie a magyar válogatottnak a férfi kajakosok között. Legalábbis a nemzetközi szövetség „gyorskalkulációja” szerint Pauman Dániel olimpiai indulási jogot szerzett azzal, hogy a poznani pótkvalifikációs versenyen 1000 méteren a harmadik helyen ért célba.

Elvileg csak az első két hely ért volna kvótát, de a bonyolult szabályok miatt – a tavalyi szegedi világbajnokság és a mostani viadal eredményeinek összesítése után – úgy tűnik, hogy mégis 100 százalékos teljesítményt nyújtottak a férfi kajakosok a kvalifikációs sorozatban. Hivatalosan június elsejéig értesíti a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség az országokat arról, hogy pontosan hány versenyzőjük indulhat Londonban.

Ezen kívül is volt okunk örömre Poznanban! A pótkvalifikációs viadallal egyszerre rendezték ugyanis a parakenu világbajnokságot, ahol sikerült egy bronzérmet és több értékes helyezést begyűjtenie a magyar csapatnak. A válogatott újonca Bencze János élete első világversenyén a harmadik helyen ért célba. Kajdi Katalin negyedik, Szabó Sándor ötödik, Rigó Imre pedig kilencedik lett saját versenyszámában. Az már szerdán eldőlt, hogy Pál Bence ezúttal nem jutott döntőbe.

Rendkívül erős szél fújt egész nap, ami nagyon megnehezítette a parakenusok dolgát. Dicséret illet minden magyart, hogy ilyen időjárási körülmények között tisztességgel végighajtották a távot. Világszerte rohamosan nő a parakenu népszerűsége, körülbelül 30 százalékkal több versenyző indult Poznanban, mint a tavalyi világbajnokságon, ennek ellenére a legfontosabb célunkat teljesítettük, és éremmel megyünk haza” – értékelt Weisz Róbert csapatvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik