Sport

Finn gálaelőadás és orosz célhoki a vb-n

A társrendező Finnország 7-1-re győzte le Franciaországot az A csoportos jégkorong-világbajnokságon.

Ha a vébéket nézzük, a finnek hibátlanok voltak a találkozót megelőzően a gallokkal szemben, ugyanis a korábbi öt találkozót egytől-egyig megnyerték. Az örökmérleg annyiban változott csütörtökön este, hogy már 6-0 az északiaknak, akik rendesen kiszakították a gólzsákot a szebb napokat is megélt franciák ellen.

Az első harmadban még semmit sem sejthettünk, ugyanis a lehetőségekhez mérten jól tartotta magát Franciaország, a házigazdák pedig egy emberelőnyös góllal vezettek – vagyis minden a rendes kerékvágásban zajlott. A második etapban is szépen csordogált a mérkőzés, majd a felvonás második felét nagyon megnyomták a hazaiak, szegény Fabrice Lhenrynek négyszer kellett kikotornia maga mögül a pakkot. A harmadik harmad elején szépítettek ugyan a franciák, ám további kettőt kaptak és súlyos, 7-1-es verés lett a vége. Mikko Koivu egymaga négy ponttal zárt (egy gól, három assziszt). Finnország továbbra is hibátlan a vb-n.

Kicsivel korábban az oroszok játszottak Dániával Stockholmban, a szbornaja játékosai pedig nagy jellemváltozáson estek át a legutóbbi meccs óta, ugyanis ezúttal nem akartak még a gólvonalról is passzolni egy még szebb találat reményében. Inkább előbb gyorsan kilőtték kétszer is a lepkés felsőt, majd mikor már 3-1-re vezettek kezdtek csak el örömhokit játszani. Egyébként kapuralövések tekintetében brutális egy találkozó volt, Simon Nielsent 52-szer, Konsztantin Barulint 36-szor tették próbára a ellenfél játékosai. Lehet a svédeknek mégiscsak megérné meccsre járni.

A napot az USA indította, a tengerentúliak Fehéroroszországgal meccseltek. A beloruszok nem adták könnyen magukat, mert hét perc alatt hiába dolgozott ki kétgólos fórt az Egyesült Államok, a második harmad elején egyenlíteni tudott a fehérorosz brigád. Thompson aztán lélektanilag a lehető legjobb pillanatban, a második szünet előtt mattolta Vitalij Kovalt (a nyolc lövésből kettőt benyelő Mezint váltotta még az elején), majd záró etapban jött Ryan és Stastny, Kovirsin már csak szépíteni tudott, 5-3-ra nyert az USA.

Eredmények – A csoportos jégkorong-világbajnokság, 7. játéknap
Helsinki-csoport:
Egyesült Államok-Fehéroroszország 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)
Finnország-Franciaország 7-1 (1-0, 4-0, 2-1)

Stockholm-csoport:
Oroszország-Dánia 3-1 (2-1, 1-0, 0-0)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik