Sport

Hazaindulnak a hegymászók

Horváth Tibor halála miatt a magyarok megvárják az alaptábor felé tartó Erőss Zsoltot, és azonnal hazaindulnak. Kockáztattak a sikerért.

Horváth Tibor egy jéglavina alatt lelte halálát. A “Magyarok a világ nyolcezresein” expedíció sajtófőnöke elmondta, a magyarok azonnal hazaindulnak.

“Az időjárás sem teszi lehetővé az újabb csúcstámadást, de ez amúgy sem került szóba a tragédia után, a csapat hazajön. Erőss Zsoltra várunk, aki már túljutott azon a szakaszon, ahol társát halálos baleset érte. Zsolt reményeink szerint még hétfőn eléri az alaptábort, és csatlakozik a többiekhez. Ahogy kipihente a csúcstámadást, az expedíció elindul hazafelé” – nyilatkozta Vincze Szabolcs.

Az egyedül, oxigénpalack nélkül mászó Klein Dávid a Mount Everesten tartózkodik, és a 6400 méter magasan lévő előretolt alaptáborból hétfőn indult tovább a 7000 méteren lévő I-es táborba.


Az Annapurnát elhagyják a magyarok (exodus.co.uk). Az egyedül, oxigénpalack nélkül mászó Klein Dávid a Mount Everesten a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborból hétfőn indult tovább az I-es táborba (7000 m)

Az Annapurna csúcstámadására május 1-én indult Erőss Zsolt és Horváth Tibor egy nagyobb, külföldiekből álló csoporttal. A két magyar kockáztatott, mert a kedvezőtlen időjárás miatt az volt utolsó esély a csúcs elérésére. A csúcstámadást azonban meg kell előznie a magashegyi akklimatizációnak, amikor a hegymászók 6-7000 méterig felmennek és ott is alszanak, majd visszaereszkednek pihenni, így szervezetük hozzászokik az extrém viszonyokhoz.

Ezúttal a siker eményében a két magyar anélkül indult neki a 8091 méteres csúcsnak, hogy az 5500 méternél feljebb szoktatták volna magukat a magassághoz.

Ilyenek a lavinák az Annapurnán:

“…Holnap (május 1-én – a szerk.) indul egy kb. 30 fős csapat a csúcsra, nagy része oxigénnel és nyolc serpa is a

csapattal tart. Ez jó esélyt biztosít arra, hogy legyenek nyomok egészen a csúcsig, ami nagy mértékben megkönnyíti a haladást. Egyetlen probléma vele, hogy mi még csak 5500 méteren aludtunk, ami általában egy alaptábor magasságának felel meg. Alaptáborból csúcsra menni pedig szinte Mission Impossible vállálkozás, ezért nem is nagyon csinálják…” – írta utolsó levelében erről Horváth Tibor, aki szombaton újabb kockázatot vállalt azzal, hogy 6800 méterről visszafordulva egyedül indult lefelé.

Arról, hogy mi történhetett, és hogy miért nem indult kutatás a lavina által elsodort magyar mászó után, az expedíció sajtőfőnöke így nyilatkozott a Sport24-nek.

“Borzasztó erős lavina volt, mindent szétszakított”

“Erőss Zsolt és Horváth Tibor 6800 méteren töltötték az utolsó éjszakát, majd, valószínűleg a hiányzó akklimatizáció miatt Tibor úgy döntött, hogy nem vár be senkit, aki a csoportból viszafelé jön, hanem egyedül indul vissza.

Miközben a csúcstámadó csaqpatból többen is felértek az Annapurnára, és Erőss Zsolt is még felfelé tartott, Horváth Tibor egyedül ereszkedett, amikor a III-as és a II-es tábor közötti, kiemelten lavinaveszélyes részen elkapta őt a jég- és hógörgeteg.

A lavina borzasztóan erős volt, hegymászók látták a szétszakadt, amúgy extrém terhelést kibíró köteleket, a jég mindent elsodort és szétroncsolt – mondta Vincze Szabolcs, aki megindokolta, hogy miért nem eredtek Horváth Tibor keresésére.

– Abban a magasságban mentőexpedíciók nem léteznek, csak a többi hegymászó segíthetett volna. Ők azonban kimerülten ereszkedtek le a sikeres vagy sikertelen csúcstámadás után, ráadásul a lavina nagy területen zúdult le, így nem volt semmilyen támpont, hogy hol lehetett volna keresni őt. Ha valaki a halálzónában két napig nem ad magáról életjelt, akkor nem lehet mit tenni”.

Erőss Zsolt vasárnap kb. 7150 méterről fordult vissza, ő sem érzett magában elég erőt a sikeres csúcstámadáshoz.

Horváth Tibor

A surdi Horváth Tibor 34 éves volt. 28 esztendősen, az afrikai Atlasz-hegységben tett túra és a 4167 méteres Jbel Toubkal megmászása után fordult a magashegyi alpinizmus felé. Elvégezte a téli és nyári magashegyi tanfolyamot, illetve sziklamászó oklevelet is szerzett.

Barátságot kötött Erőss Zsolttal, akinek egyben a tanítványa is lett. Horváth Tibor másfél éve Ausztriában, a Hohe Tauern Nemzeti Park közelében élt, alpesi szikla- és jégutakat mászott, hegyivezetéssel foglalkozott. 2010-ben részt vett a Cho Oyu-, 2011-ben pedig a Lohce-expedícióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik