Sport

A Korisánszky-testvérek mennek a kvótáért

Magabiztos versenyzéssel Korisánszky Péter és öccse, Dávid nyerte a kenu kettes 1000 méteres döntőt Szegeden, az olimpiai válogatón.

Megérte! – ennyit mondott egymásnak a két Korisánszky a kenu kettes 1000 méteres döntő végén. Azért különleges a sikerük, mer egyikőjük éppen az érettségi vizsgái előtt áll.

„Nagyjából egy óra jut most az örömre és az ünneplésre, aztán egy kicsit pihenek, majd jön a tanulás. Hétfőtől érettségit írok” – mesélte a parton a mindössze 19 éves Korisánszky Dávid. “Nagyon sokat áldoztunk ezért a győzelemért, egyéni tanrenddel tanulok például az iskolában, a felkészülést részben a tavalyi Junior Príma díj pénzjutalmából finanszíroztuk, és természetesen rengeteget edzettünk. Most azt mondom, megérte! Bő egy hét múlva utazhatunk a poznani pótkvalifikációs versenyre, és olimpiai kvótákat szerezhetünk Magyarországnak. Fantasztikus érzés!” – folytatta az ifjúsági világbajnok kenus.

Öt páros jutott a kenu kettes 1000 méteres szám döntőjébe, Korisánszkyék mellett Németh Szabolcs és Vasbányai Henrik, Varga Dávid és Kozmann György, Nagy Péter és Sáfrán Mátyás, valamint Tóth Márton és Mike Róbert. A kiegyenlített erőviszonyok miatt a szurkolók többsége azt várta, hogy hatalmas csatában, az utolsó métereken dőlhet el a válogató. Ehhez képest, a hajrában elmaradtak a nagy izgalmak. A Korisánszky-testvérek ugyanis, olyan meggyőzően kenuztak, hogy az utolsó 2-300 méteren már egyértelmű volt a győzelmük. Két és fél másodperces, vagyis nagyjából egy hajóhossznyi előnnyel értek célba, és ezzel bekerültek a poznani olimpiai pótkvalifikációs versenyre utazó magyar csapatba. A Németh, Vasbányai páros lett a második, Kozmann György és Varga Dávod pedig a harmadik.

„Minden tökéletes volt. Eredetileg azt terveztük, hogy a táv második felében, és a hajrában próbálunk majd elmenni a többiektől, ehhez képest 500-nál felnéztem, és meglepődtem, hogy mi vagyunk elől. Ekkor rátettünk még egy lapáttal, és végleg eljöttünk Kozmann Gyuriéktól. Rengeteget edzettünk velük, jól esett, hogy azonnal gratuláltak a parton” – mondta Korisánszky, Péter, aki a tavalyi szegedi világbajnokságon még Kozmann Györggyel ment kenu kettes 500 méteren.

Az olimpiai kvótáért a május 16-17-i poznani viadalon lehet küzdeni, a párosoknál az első helyen kell végezni a londoni részvételért.

Érdemes megjegyezni, hogy Korisánszky Péter és Dávid mostani győzelme és esetleges poznani sikere sem jelenti azt, hogy automatikusan ők indulnak ebben a számban a londoni olimpián. Ehhez ugyanis júniusban újabb válogatót kell majd nyerniük. Nem véletlen, hogy Kozmann György is csak ennyit üzent a győzteseknek: „Nagyon szurkolunk nekik, hogy Poznanban kvótát szerezzenek, és aztán a második válogatón újra összecsaphassunk, de akkor már valóban a londoni indulásért!”

A kajak kettes 200 méter volt a másik olimpiai szám, amelyikben szombaton válogatóversenyt rendeztek Szegeden. A két előfutam alapján a Sík Márton, Beé István (Démász-SZVE, BHSE Domino) páros jutott a legjobb idővel a vasárnapi döntőbe. A tavalyi világbajnokságon hetedik helyezést elért duónak legnagyobb ellenfele a Molnár Péter, Kadler Viktor (Tiszaújváros, Graboplast-Győr), illetve a Dudás Miklós, Tótka Sándor (BOMBA AVSE, Kőrös) egység lehet a fináléban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik