Sport

A hajrában bukta el a Szolnok a bronzérmet

Az Eurochallenge Kupa bronzmérkőzésén is vereséget szenvedett a Szolnoki Olaj, így a magyar csapat a negyedik helyen zárta a Final Fourt.

Már az is nagy bravúr volt a Szolnoki Olajtól, hogy bejutott az Eurochallenge Kupa négyes döntőjébe, de a remek szezon után a szurkolók azért remélték, legalább egy érem összejön Trotteréknek. A Besiktas ellen elbukott elődöntő után a bronzmeccsen javíthatott Pór Péter legénysége, mégpedig az ellen az orosz Triumf Ljuberci ellen, mely a döntőbe jutásért simán, 84-69-re kikapott a francia Chalontól.

A szolnoki alakulat a vasárnapi találkozó előtt fogadkozott, hogy nekimennek az oroszoknak, és ez a kezdő sípszó után meg is valósult: mintha megtáltosodott volna az Olaj, az első pár percben máris 7-2-re vezettek Trotter duplájának majd triplájának is köszönhetően. A honosított játékos így már az első negyedben pontokat tudott szerezni, nem úgy, mint a törökök ellen, amikor csak a záró játékrészben talált be először.

Sőt, az elődöntőhöz képest a triplákon kívül az is fejlődés, hogy a szolnoki játékosok keményen odaálltak a lepattanókért. A folytatásban elképesztő sorozatot produkált az Olaj, Trotter, Horváth és Gay hármasaival már 21-8-ra is vezettek, azonba a negyed végére 24-16-ra engedték hogy feljöjjenek az oroszok, sőt Landry hármasa után már 24-19 volt az állás.

A 27-21-es első negyed után visszaköszönt az Besiktas ellen mutatott forma, ugyanis mintha új meccs kezdődött volna a Szolnok sorra hagyta ki a hármasokat, míg a Ljuberci szépen lassan feljött az Olajra, sőt, Jefferson ziccere után egyenlőre alakították az eredményt. A parádés formában játszó Karasev 19. pontjával viszont már 43-39-re elhúzott az orosz együttes. Ráadásul Jefferson zsákolt kettőt, így már tíz volt közte. A nagyszünetre közelebb lopódzott az Olaj, de így is 49-46-os hátrányból várták a harmadik negyedet.

A nagyszünet után harapósabban kezdett a Szolnok, ugyanis megközelítették az oroszokat: Mills percei voltak ezek, és a hármasa után már csak egy volt közte (51-52). Az időkérés után a Ljuberci kicsit meglépett, de egyre magabiztosabb játékával a Szolnok egyenlíteni tudott, majd később át is vette a vezetést: újból utat találtak a gyűrűbe az eleresztett triplák. Gay, Trotter és Grebenár vitte a hátán a magyar csapatot a harmadik negyedben, végül a szünet előtt Báder is eredményes tudott lenni, így a huszáros hajrával 66-61-re módosult az állás.

Landry hozta vissza a meccsbe a negyedik negyedben az oroszokat, mivel az ő és Kuzjakin pontjai után már csak hárompontos volt az Olaj előnye (68-68), pár perc múlva pedig már egált mutatott az eredményjelző: 71-71 lett az állás Jefferson duplái után. Az első negyed után a záró játékrészben ismét magára talált a magyar csapat és Trotter, aki elkezdte élvezni a játékot, és saját maga 30. pontja után 79-74-re módosult az eredmény.

Két és fél perccel a lefújás előtt Jefferson és Landry hozta vissza a Ljuberci bronzérmes reményeit: egy hármas után ismét a vendégeknél volt az előny (82-86).

A zárás előtt semmi sem jött össze a Szolnoknak, és Báder hiába értékesítette a ziccert, Karasev büntetői után 90-84-re az oroszok vezettek, végül megtartva előnyüket kialakult a 87-94-es végeredmény.

A Szolnoki Olaj két vereséggel negyedik helyen zárta az Eurochallenge Kupa Final Fourját, míg az orosz Ljuberci bronzérmet szerzett.

A döntőt a török Besiktas és a francia Chalon vívta: a törökök végig kézben tartották a meccset, igaz a Chalon kétszer is egyenlíteni tudott a találkozó során, de a Besiktas könnyedén, ötpontos győzelemmel vívta ki az aranyérmet.

A bronzmeccs után Pór Péter, a Szolnok vezetőedzője értékelte csapata teljesítményét: “Gratulálok a Ljubercinek, nekünk nem sok kellett ma a csodához, de az utolsó öt percben sajnos volt egy egyperces kihagyásunk, ami a meccsbe került. Ezzel együtt tegyük a szívünkre a kezünket, a selejtezők során még ki gondolta volna, hogy valaha Final Fourt fogunk játszani? Köszönöm mindenkinek ezt a csodálatos élményt”.

“Három és fél negyeden át jól játszottunk, a hajrában azonban több labdát is eladtunk, és akadtak védekezési hibáink. Örülök, hogy eljutottunk idáig, jó meccseink voltak itt Debrecenben.” – értékelt Obie Trotter, a szolnokiak legjobbja, aki a Ljuberci ellen 33 pontig jutott.

Eredmény – EuroChallenge Kupa, Final Four, 3. helyért

Szolnoki Olaj – Triumf Ljuberci (orosz) 87-94 (27-21, 19-28, 20-12, 21-33)
pontszerzők:
Jefferson 37, Karaszev 25, Landry 20, Kulagin 5, Kuzjakin 5, McKee 2, illetve Trotter 33, Mills 19, Gay 11, Báder 9, Horváth 8, Grebenár 5, Fodor 2

A döntőben:

Besiktas (török)-Chalon (francia) 91-86 (27-15, 17-25, 13-15, 34-31)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik