Sport

Megbénulhat a brit légiközlekedés

heathrow(960x640).png (heathrow, )
heathrow(960x640).png (heathrow, )

A kínosan precíz és lassú brit útlevélkezelés miatt a londoni olimpia idején megbénulhat a Heatrow repülőtéren az utasforgalom.

A The Sunday Times beszámolója szerint kedd este a legnagyobb londoni repülőtér legújabb és legkorszerűbb 5-ös terminálján két és fél órát kellett várakozniuk az érkező utasoknak az útlevél-ellenőrzésre. Állítólag ezt a sort volt kénytelen végigállni “egy magas rangú olimpiai fejes” is, aki ettől “nem volt elragadtatva”, és hivatalos panaszt tett a brit hatóságoknál.

A Heathrow repülőteret üzemeltető cég, a BAA megerősítette, hogy “egy olimpiai illetékes” panasszal élt a többórás várakozás miatt. Csak az elmúlt két hétben több alkalommal is előfordult, hogy Heathrow-n az utasoknak két-három órát kellett várniuk, mire az útlevélkezelő pultokhoz értek. Mindez erősíti a félelmeket, hogy a Heathrow egyszerűen megbénul a várhatóan ugrásszerűen megnövekvő terhelés alatt.

Nagy-Britannia nem csatlakozott a schengeni egyezményhez, a britek változatlanul ellenőrzik a más EU-tagállamokból érkezők okmányait, az unión kívülről érkezőket pedig alaposan kikérdezik. A helyi sajtó már az év elején megszellőztette, hogy London légi forgalmát jelentően korlátozzák majd az olimpia idején, elkerülendő a teljes káoszt. A brit kormány Délkelet-Anglia összes repülőterén külön forgalomszabályozást vezet be az olimpia idejére.

A játékok idején Heathrow óránként legfeljebb 36 járatot indíthat és fogadhat, a tavaly nyári csúcsidőszakban az óránkénti maximális forgalom 43-44 érkező és induló járat volt. A brit illetékesek attól rettegnek, hogy a sport helyett az óriási késésekről és a hosszú sorokban veszteglő utasokról szóló beszámolók válnak a londoni olimpia “fő sztorijává”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik