Sport

Deák Bárdos Mihály a mosolyban hisz

deak-bardos-mihaly(960x640).png (deák bárdos mihály)
deak-bardos-mihaly(960x640).png (deák bárdos mihály)

A kötöttfogású birkózók 120 kilogrammos mezőnyében negyedik olimpiájára készül a miskolci kedvenc, Deák Bárdos Mihály. Villáminterjú a mókamesterrel.

Te vagy a magyar olimpiai csapat hangulatfelelőse, legalábbis legendák szólnak arról, hogyan tüzeled fel a többieket. Egyetértesz a jellemzéssel? – kérdeztük a negyedik olimpiájára készülő birkózót.

Nyilván ezt a többiektől kellene megkérdezni, de az biztos, hogy próbálok mindig jó hangulatot teremteni magam körül. Úgy gondolom, ha az ember jól érzi magát, akkor sokkal jobb teljesítményre képes.

Mindig így gondoltad, vagy az élet megtanított erre?

Világ életemben optimista ember voltam, pozitívan állok a világ dolgaihoz, ezt próbálom meg ráerőltetni a többiekre is. Persze nem mindig mosolyog az ember és nem mindig sikerülhet ez a küldetés sem, de próbálkozni kell. A mosoly egy olyan görbület, ami megváltoztatja az ember életét.

Magadtól bravúrnak tartod az olimpiai kvalifikáció kivívását?

Úgy mentem ki a világbajnokságra, hogy egyetlen célom volt, amit betápláltam magamnak: kijutni a negyedik olimpiámra. Persze jó lett volna érmet szereznem, az nem sikerült (5. lett – a szerk.). Nagyon örültem a kvótának, talán azért nem jött össze az érem, mert amiért mentem, azt korábban elértem, és teljesítettem a célomat.

Majd összejön az olimpián.

Bízom benne. Nekem három dolog kell ahhoz, hogy sikeresen szerepeljek: a legfontosabb, hogy sérülésmentesen eljussak Londonba, ez a legfontosabb. A második, hogy számomra kedvező sorsolást kapjak, hiszen egyre sűrűbb és erősebb a nemzetközi mezőny, már a kijutás sem egyszerű. A harmadik lépés, hogy aznap kihozzam magamból a maximumot. Ha ez a három dolog összejön, a többi jön magától. Kimondva ez egyszerűnek tűnik, de 3-5 meccsen azért ott kell lenni fejben végig ahhoz, hogy valaki érmes vagy olimpiai bajnok legyen. Ráadásul délben kezdődik a verseny és este 7-8 órakor már kihirdetik a súlycsoport győztesét. Nagy fizikai igénybevételt jelent ez, akár 15-20 percenként jöhetnek a mérkőzések. Nagy szerepe lesz a regenerációnak, és én már nem vagyok fiatal versenyző, erre külön hangsúlyt kell majd fektetni. A munka és a pihenés megfelelő arányát kell majd megtalálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik