Sport

Risztov a világ élén

Risztov Éva és Molnár Ákos volt a főszereplő a 114. országos úszóbajnokság befejező napján.

A vasárnapi döntők nyitányaként Gyurta Dániel helyett diadalmaskodott a szintén Jövő SC-s Molnár Ákos a hosszabbik mellúszó számban, meglepetésről mégsincs szó, merthogy a 200 m mellen olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok, ám ezúttal a lábát fájlaló Gyurta visszalépett a finálétól. Elmondása szerint nem akart kockáztatni, de a 4×100 méteres vegyesváltóban vállalta a szereplést.

A 2:11.41 perccel, az aktuális világranglistán 12. idővel nyertes Molnár mögött a vegyesúszásban világklasszis Cseh László érkezett be másodikként, hogy aztán elsőségei számát tovább gyarapítsa. Előbb az európai “felségvizének” számító 200 m vegyesen csapott mindenki előtt a célba 2 percen belüli időeredménnyel (1:59.22 p), amivel a kilencedik pozícióba lépett a világrangsorban, majd a Kőbánya SC vezéralakja – alig húsz perccel később, az 50 m pillangó döntőjének végén – már a hatodik idei ob-győzelmét is megünnepelhette.

A klasszikus számban, 100 m gyorson a 2011-es első Takács Krisztián a várakozásnak megfelelően diadalmaskodott 28 századnyira közelítve meg Zubor Attila 2001 óta élő magyar rekordját. 100 m háton váratlanul nagy harcra késztette az abszolút esélyes Bernek Pétert a békéscsabai Bohus Richárd, végül azonban a papírforma érvényesült, s ha csupán három századdal is, de a Kőbánya SC ifjúsági olimpiai bajnoka győzött. Ideje azonban ezúttal jócskán elmaradt a várttól, különösen az után, hogy 200 m háton – a kétségtelenül erősebbik számában – a világranglista harmadik helyére jött föl pénteki győztes teljesítményével.

A nőknél 200 m vegyesen akárcsak tavaly, az idén is Verrasztó Evelyn nyert, 200 m gyorson – országos csúcsától bő három másodperccel elmaradva is – Mutina Ágnes győzött a címvédő Kapás Boglárka előtt. A 100 m mell döntőjében “derült ki” igazán, hogy az ob nemzetközi jellegű: a ritka külföldi sikerek egyikeként állhatott a dobogó tetejére a szlovén Tanja Smid, őt a dél-afrikai Ronwyn Roper követte, a magyar bajnoki titulus pedig a harmadikként beérkezett Ferenczi Fanni zsákmánya lett. A múlt évi első Dara Eszter csak negyedikként zárt 100 m pillangón, ahol a kiváló erőben levő pécsi Jakabos Zsuzsanna valósággal leiskolázta a mezőnyt. Jakabos a változatosság jegyében az 50 méteres sprintszám országos bajnoka címet – ezzel pedig ötödik idei ob-elsőségét – is bezsebelte, noha akadt nála gyorsabb a dél-afrikai Trudi Maree személyében.

Az uszodai maratonin, vagyis az 1500 méteres gyorsúszásban – a 200 m pillangó ezüstje, illetve a 400 és a 800 m gyors első helyei után – újabb aranymedál került a legeredményesebb debreceni, Risztov Éva nyakába. A városi sportuszodában annak is szólhatott a taps, hogy Risztov – a 2012-es országos bajnokság egyéni döntőinek csattanós lezárásaként – 16:12.95 percre javította saját magyar rekordját, amelyet kereken 16:13 perccel tartott tavaly óta. Ráadásul időeredményével a világranglista élére ugrott.

A vegyesváltók záróprogramot jelentő döntői közül a férfiaké marad emlékezetes: a Bernek Péter, Gyurta Dániel, Cseh László, Takács Krisztián összetételű válogatott négyes 3:37.87 perc alatt, nemzetközileg is magasan jegyzett idővel ért célba, alig elmaradva a 2002 óta élő 3:37.22-es országos csúcstól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik