Sport

Mennyibe kerül egy teniszvilágsztár?

Végy egy megfelelő fizikai adottságú, tehetséges, kitartó, hatalmas lelkierejű gyereket és egy raklap pénzt. De mennyit is?

Babos Tímea nemrég azt nyilatkozta honlapunknak, fogalma sincs arról, mennyit teniszezett eddig össze. A május 10-én még csak 19. születésnapját ünneplő és a sportág elitjébe tartó tehetség állítja, „…a tenisszel kereső nem kevés pénz se nem motiválhat, se nem nyomaszthat. Ezért első a sportsiker. A többit úgyis magával hozza az élet.”


A családi fotó tanúsítja, Tímeának a születése pillanatában megpecsételődött a sorsa
(Fotó: www.babostimea.hu)

Meglepően bölcs gondolat a 19. évében járó ifjútól. És igaza van. A soproni születésű lány alig 10 éve teniszezik – előtte úszással próbálkozott – és az utóbbi egy évben pontosan bruttó 129 845 dollárt teniszezett össze. Mai árfolyamon több mint 28 millió forintot. Pillanatnyilag minden rózsaszínnek tűnik, de…

A tenisz mintegy 9-12 évig mindenkinél, aki TOP 100-as versenyzőt akar nevelni gyermekéből, pénznyelő automata, annak halvány reményével, hogy a végén megütheti a főnyereményt.

Babos azt mondja, még három évet kell minimum ilyen szinten teniszeznie ahhoz, hogy az eddig befektetett munka, energia, odafigyelés és nem kevés pénz megtérüljön. Ez további három évvel számolva és tíz évre elosztva is évi majd’ 8,7 millió forint befektetést sejtet. A befektetés eloszlása ráadásul nem egyenletes. Kezdetben csak a felszerelés, a pálya, az edző és a versenyre utazás a minimális teher. Ez cirka havi 100-150 ezer.

17 évesen tökéletes angolsággal nyilatkozik a pályafutásáról

Szerencsés esetben 14-15 éves kor környékén a palánta eljut a korosztályos világelithez, ahol már hatványozódnak a kiadások. Pálya, edző, külföldi utazások a környező országokba, szállás, nevezési díjak, étkezés, táplálékkiegészítők. Ezt a magasságot havi 4-500 ezer forintra taksálják. De ahogy növekszik és fejlődik a gyerek, már a masszőr, erőnléti edző, pszichológus, táplálékkiegészítők, lakás, tengerentúli versenyek is elengedhetetlenek a feljebb lépegetéshez a ranglistán.

budapesti Park Teniszcentrum 2008 óta támogatja Babos Tímeát. Homonnay Géza, a Feneketlen-tó partján lévő sporttelep üzemeltetője viszont nem tekinthető a sportágban elfogadott kategóriának számító „kockázati tőkebefektetőnek”. (Ők azok a „menedzserek”, akik felkarolnak fiatal tehetségeket annak reményében, hogy a sportoló későbbi bevételeiből busásan megtérül majd a befektetés.)

Homonnay mecénás. A szó nemes értelmében. Jól menő informatikai vállalkozása és a Teniszcentrum adta infrastrukturális lehetőségeknek köszönhetően megengedheti magának, hogy ne a Tímeában rejlő nyereség vágya, hanem a sportág szeretete és a nagyvonalúság vezérelje. „Tímea Angliában készült, amikor hazahoztuk. Meg szerettük volna mutatni, hogy itthon is meg lehet csinálni azt, ami külföldön sikerrel működik. Hogy egy ígéretes játékost a megfelelő körülmények közé helyezve el lehet juttatni a világelitbe. Vagy még inkább: hogyan menthetjük meg a magyar tenisz számára.”

Legnagyobb felnőtt sikerét a mexikói Monterreyben aratta


Fotó: MTI / Földi Imre

Tímea a világranglistán elfoglalt jelenlegi 69. helyezésével felért arra a szintre, ahol ugyan nem szűnnek meg a kiadások, de önfinanszírozóvá válhat a versenyző. Itt már csak nevezni kell, a szervezők állják az utazás és a verseny költségeit. Minden más kiadás marad persze. Babos Csaba, az édesapa – aki szintén a Park Teniszcentrum alkalmazottja – úgy fogalmaz: „A sikerek kulcsa az a csapat, ami összeállt Timiért.”

A Park Teniszcentrum kezdetben csak – mint minden náluk játszó élversenyzőnek – pályát és edzőt adott, de látva a Tímeában rejlő óriási elszántságot, akaratot 2010-ben szerződésben vállalta, hogy valamennyi teniszezéssel kapcsolatos költségét állják. Ettől számolva nagyjából havi 2 millió forintot. Nem mellesleg a teniszcentrum e támogatás keretén felül éppen egy éve adta át azt a Magyarországon egyedülálló minőségű kemény borítású pályát, ahol Tímea edzőjével, Barátosi Leventével készülhet.

Jelen állás szerint klasszikus sikersztoriról beszélhetünk. Adott volt egy tehetséges, megfelelő fizikai adottságú, kitartó, hatalmas lelkierejű kislány, egy a sportágat kívülről, belülről ismerő megszállott apuka és a mecénás, aki azt mondja: „Azért pont Tímeát támogatjuk, mert annyit senki nem dolgozik, mint ő. Naponta reggel 9-től18.30-ig itt van. Kivételes elszántságának és a keménypályának is köszönhető ez a gyors előrelépés. Reményeim szerint és Tímea mentális erejét ismerve a fejlődés töretlen marad, nem áll meg. Elértük a célunkat, most már önfinanszírozóvá válhat az a csapat, amely Tímeát segíti. A szerződésünk év végén lejár. Természetesen a Park Teniszcentrumban, mint klubunk minden éljátékosa, így Tímea is térítés nélkül készülhet tovább.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik